latinica  ћирилица
25/07/2017 |  15:28 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од формирања Руђанске бригаде

У Рудом је данас обиљежено 25 година од формирања Четврте лаке Подрињске пјешадијске бригаде, зване и Руђанска бригада, Војске Републике Српске.
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)


Тим поводом положени су вијенци и запаљене свијеће на спомен-обиљежју, а затим и служен помен погинулим борцима у спомен-соби у Рудом.

Предсједник Општинске борачке организације Рудо Момир Радовић рекао је Срни да је ова бригада бројала 1.200 бораца, а да је у одбрамбено-отаџбинском рату живот дало 85 бораца из те бригаде, док су 132 била рањено.

Говорећи о ратном путу ове јединице, Радовић је нагласио да је за скоро годину дана ова бригада, заједно са полицијом из Рудог, изашла на Дрину, односно ослободила подручје општине, а потом је била ангажована и на другим подручијима Републике Српске, гдје се за то указала потреба.

Радовић је истакао да је у обиљежавању овог јубилеја Руђанске бригаде у значајној мјери помогла и Скупштина општине, те да је Рудо један од примјера изузетне сарадње локалне власти и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Извор: Срна