latinica  ћирилица
25/07/2017 |  16:10 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Уручена прва награда "Гаврило Принцип"

Божици Славковић и Недељки Перишић Бјелановић, првим добитницима новоустановљене награде "Гаврило Принцип", која се додјељује у двије категорије - за најбољи књижевни рад и историјску студију, признање је уручено данас у Вуковој задужбини.
Гаврило Принцип - Фото: РТРС
Гаврило ПринципФото: РТРС

Божица Славковић је награђена за студију "Политичке, економске и културне прилике на Косову и Метохији 1929-1941", а Перишић за студију "Поетика прозе Момчила Настасијевића".

"Посебно је сагледан утицај који је на КиМ вршила великоалбанска идеја, као и настојање државне идеологије интегралног југословенства да интегрише тај простор у оквирима југословенске државе", образложено је у одлуци.

Према оцјени Комисије, истраживање је тематски ново и оригинално, по структури разуђено, али мисаоно кохерентно, фактографски изузетно богато, по достигнутим резултатима инвентивно и вредно.

У образложењу за награду дјелу "Поетика прозе Момчила Настасијевића", каже се да је рад Недељке Перишић веома проницљива анализа прозе једног од најзначајнијих писаца српског језика. Наведено је да је овим радом дато ново, поуздано, аргументовано тумачење прозе овог писца и проналази се, како сама ауторка каже, "онај имплицитни унутрашњи, иманентни поетични склоп који чине сви појединачни аспекти Настасијевићевог прозног дискурса".

О одлуци да се покрене ова награда говорио је директор издавачке куће "Просвета" Драган Миленковић који је подсјетио да је одлука донијета 2014. на стогодишњицу од атентата на Франца Фердинанда који је извршио Гаврило Принцип.

Миленковић је нагласио да је данас Принципов рођендан и да би имао 123 године, а награда је својеврсна рехабилитација Принципа "као великог српског родољуба, а не терористе како га многи историчари на западу и данас називају".

Дирекор издавачке куће "Принцип" Предраг Јеремић нагласио је да ова награда треба трајно да чува успомену на борбу припадника Младе Босне за ослобођење БиХ од аустроугарске власти.

Извор: Агенције