latinica  ћирилица
25/07/2017 |  16:16 | Аутор: РТРС

Уставни суд Хрватске: Позивање на бога остаје у свечаној заклетви

Након осам година Уставни суд Хрватске већином гласова је одлучио да позивање на бога у предсједничкој заклетви није противно Уставу те земље.

Поклич "тако ми бог помогао", којим завршава заклетва коју изговара изабрани предсједник или предсједница Хрватске, не угрожава атеисте и агностике, нити доводи у питање секуларни карактер државе, пресудио је Уставни суд Хрватске.

За такву одлуку гласало је седам судија, док су двоје имали другачије мишљење, пише загребачки Јутарњи лист.

"Као хрватски државни поглавар држаћу се Устава и закона, бринути за поштовање уставноправног поретка, бдети над уредним и праведним дјеловањем свих тијела државне власти, чувати јединственост, опстојност и независност државе Хрватске. Тако ми бог помогао", гласи заклетва коју изговарају изабрани предсједници Хрватске.

Питање уставности изјаве "тако ми бог помогао" покренули су Дамир Јелушић из Краљевице још 2009. године и Александар Хатзивелкос и Дан Маргетић, обојица из Загреба, који су уставне тужбе подигли 2013. и 2014. године.

Јелушић, Хатзивелкос и Маргетић у тужбама су упозорили да помињањем бога у тексту свечане заклетве повређено више основних уставноправних начела.

Уз то, наводи се у тужбама, атеисти и агностици који су изабрани за предсједника Републике Хрватске приликом полагања заклетве због дјела који их обвезује на помињање божје помоћи иако у бога не вјерују били су доведени у неједнак положај пред законом с вјерницима, јер су приморани да јавно изговоре фразу "тако ми бог помогао", иако нису вјерници.

Уставни суд се, међутим, не слаже иако је до коначне одлуке прошло осам година.

Према објашњењу уставних судија, "чин давања свечане заклетве изабраног предсједника је фактички само свечани церемонијални акт у којем изабрани предсједник даје обвавезујуће обећање да ће се придржавати и поштовати одредбе Устава и закона".

Спорне ријечи "тако ми бог помогао", оцјењује Уставни суд, не доводе у сумњу усклађеност оспораване законске одредбе са Уставом.

Према мишљењу седморо уставних судија, "тако ми бог помогао" само по себи није везано уз било какво религијско увјерење изабраног предсједника, нити га спречава "у исказивању другог вјерског одабира", као што и не намеће одређено вјерско опредјељење предсједнику Републике.

"Спомињање бога не вријеђа предсједникову слободу савјести и вјероисповјести, као ни његово право на слободно јавно очитовање вјере или драгог увјерења као приватне особе. Стога сам чин полагање свечане предсједничке заклетве није чин исказивања вјерског увјерења", закључио је Уставни суд.

Бога је у свечану заклетву самоиницијативно увео Фрањо Туђман, након првих предсједничких избора 1992. године.

Прва инаугурација остаће упамћена по Туђмановој интервенцији у тексту заклетве када је реченица "на корист свих хрватских држављана" промијењена у "на корист хрватскога народа и свих хрватских држављана", да би Туђман заклетву завршио ријечима: "Тако ми бог помогао".

Иако је декларисани агностик, на примјер, бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић је изјавио да са ријечима заклетве "тако ми бог помогао" нема никаквих проблема.

"Ову заклетву сматрам изразом католичке традиције у Хрватској коју баштинимо сви без обзира на то јесмо ли католици или нисмо", рекао је раније Јосиповић.

Извор: РТС, Танјуг