latinica  ћирилица
25/07/2017 |  16:30 | Аутор: РТРС

Оштра Лука- "Илиндански дани" од 30. јула до 6. августа

Отварањем Пете пољопривредне изложбе у недјељу, 30. јула, у Оштрој Луци ће почети овогодишња манифестација "Илиндански дани".
Оштра Лука (фото:opstinaostraluka.org) -
Оштра Лука (фото:opstinaostraluka.org)


Према програму манифестације, начелник општине Драган Станар организоваће у уторак, 1. агуста, пријем за најбоље ученике, а истог дана у вечерњим часовима биће одржани Међународни књижевни сусрети "Шушњар 2017".

То ће бити прилика да се уруче награде "Шушњар" Анђелку Анушићу и "Слово Подгрмеча" Николи Дакићу, саопштено је из Организационог одбора ове манифестације.

Централни догађај "Илинданских дана" је обиљежавање Светог Пророка Илије 2. августа, као Дана и крсне славе општине Оштра Лука.

Тога дана ће у Храму Светог Петра и Павла у Санском Мосту бити служена Света архијерејска литургија, а потом и парастос на спомен-комплексу Шушњар у Санском Мосту.

То је дан сјећања на 5.500 побијених Срба, Рома и Јевреја на Илиндан 1941. године на неколико локалитета у близини Санског Моста.

Осим славског обреда и додјела награда заслужним грађанима, биће положени вијенци у Спомен-соби 6. Санске бригаде у Оштрој Луци.

Илинданске свечаности се завршавају 6. августа, када ће на Поповића брду бити организована 245. Грмечка корида.

Извор: Срна