latinica  ћирилица
25/07/2017 |  17:56 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Батманов родни град Готам заиста постоји

Мјесто по имену Готам заиста постоји и налази се у енглеској грофовији Нотингемшир.
Готам, родни град Бетмена - Фото: Screenshot/YouTube
Готам, родни град БетменаФото: Screenshot/YouTube

Готам има 1.600 становника и заиста је послужио као инспирација за лик чувеног суперхероја из стрипова и филмова о човјеку шишмишу. То сеоце постало је, међутим, чувено и по легенди према којој су његови житељи одглумили масовно колективно лудило, и то са добрим разлогом.

У 13. вијеку, енглески краљ Јован без Земље желио је да изгради краљевски пут који ће пролазити кроз село, а који би и сам користио. Изградња таквог пута би, међутим, значила и велике таксе за све остале који би га користили, чиме би житељи Готама били понајвише погођени.

Мјештани су се зато договорили и одлучили да заједнички одглуме колективно лудило, које је у то вријеме сматрано за заразну болест. Рачунали су да ће то уплашити краља и да ће он одустати од изградње скупог пута. Њихово наводно лудило подразумијевало је разне активности као што су дављење јегуље, котрљање сира низбрдо и сакривање огревног дрвета од сунца.

У 19. вијеку писац Вашингтон Ирвинг је у једном свом спису Њујорк називао модерним Готамом. У његову част, један од твораца Батмена, Бил Фингер родном граду свог суперхероја дао је име Готам.

Извор: Агенције