latinica  ћирилица
26/07/2017 |  14:20 | Аутор: РТРС

Како да чувате здравље у свакој декади живота?

Како старимо, мијењају нам се приоритети, хобији, навике у исхрани, али и потребе.
Старост и младост (Фото: Thinkstock) -
Старост и младост (Фото: Thinkstock)

У различитим периодима живота неки нутријенти су нам потребнији од других, како бисмо били здрави, а британска нутриционисткиња Касандра Барнс представља свеобухватан водич за исхрану у двадесетим, тридесетим, четрдесетим и педесетим годинама живота.

У двадесетим: Појачајте калоријски унос

У двадесетим су људи обично најактивнији и имају најбржи метаболизам, па могу себи да приуште и додатне калорије. Слободно напуните тањир хранљивим деликатесима попут рибе, интегралних житарица, јаја, махунарки, али не заборавите и поврће и воће. Клоните се прерађевина, јер ће вам на дуже вријеме сигурно нашкодити.

Поред тога, водите рачуна да уносите довољно витамина Б, а против бубуљица борите се цинком, ког има у бундевиним сјеменкама, леблебијама и пилетини.

У тридесетим: Брините се о плодности

Ако већ нисте добили дјецу, а планирате да се остварите као родитељ, учините све што можете да заштитите своју плодност. Вријеме је да се одрекнете штетних навика попут пушења и опијања, који значајно смањују шансе да затрудните. Такође, алкохол и цигарете могу утицати и на сперму, па и будући очеви треба да размисле о својим навикама.

Такође, пронађите начин да умањите стрес, једите цјеловите намирнице, избјегавајте прерађевине и брзу храну, а потрудите се да у сваком оброку узимате храну богату протеинима.

У четрдесетим: Опустите се уз магнезијум

Четрдесете су стресне године у којима се многи носе са породичним проблемима, кредитима и изградњом каријере. Поврх свега, у тим годинама се хормони мијењају и жене се приближавају менопаузи, а мушкарци андропаузи.

Магнезијум је кључан да у таквим условима обезбиједи опуштање мишића, здрав сан и регулацију хормона, па треба уносити довољно зеленог лиснатог поврћа или узимати суплементе.

Против првих знака старења у четрдесетим годинама, треба се борити разнобојним поврћем, здравим зачинима попут куркуме и бибера, који се сви заједно понашају као изванредни антиоксиданси. Како бисте олакшали посао својој јетри, једите лук и бијели лук, као и купусњаче, попут броколија, кеља и купуса.

У педесетим: Брините о здрављу срца

Здравље срца је нарочито важно у педесетим годинама и зато је важно да наставите да и у тим годинама имате редовне физичке активности, пазите на удио соли у исхрани и уносите много воћа и поврћа.

За слабљење вида које је честа појава у овим годинама, једите намирнице богате лутеином, жутим пигментом који се концентрише у жутој мрљи у оку и штити вид. Добар примјер је шпинат, али и жуто поврће попут паприка и бундеве и квалитетна јаја.

У шездесетим: Заштитите кости

Од шездесетих година кости постају све слабије. Калцијум и витамин Д су важни за њихово јачање, а корисне су и вјежбе попут дизања тегова и трчања.

Исхрану у овим годинама треба обогатити уносом омега 3 масних киселина, које обављају разне улоге у тијелу. Због могућег недостатка витамина Б12, ком су склони људи у шездесетим, треба да једете више меса или набавите квалитетан суплемент.

У седамдесетим: Кретање је најважније

С годинама људи губе мишићну масу, што доводи проблема са покретљивошћу и повећава шансе да паднете и изазовете додатна оштећења. Активности попут ходања, плеса, тениса и других у којима уживате могу очувати снагу мишића и покретљивост зглобова.

Меморију и когнитивне функције његујте тако што ћете наставити да учите нове ствари, али и узимате омега 3 масне киселине и холин, с супстанцу потребну за функционисање нервних ћелија, а која се налази у јајима.

Извор: Б92