latinica  ћирилица
26/07/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

Министарство: Ванредни одстрел медвједа оправдан

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске дало је сагласност Ловачком удружењу "Змијање" Бањалука за ванредни одстрел медвједа у насељу Рекавице, јер је закључено да је захтјев удружења оправдан и да су испуњени законски услови за одстрел, речено је у овом министарству.
Влада РС -
Влада РС

Чланови Ловачког удружења "Змијање" јуче су на рубу насеља Рекавице у организованој акцији одстријелили медвједа.

Стручна служба удружења је, како истичу у Министарству, пратила стање на терену и након безуспјешних покушаја заплашивања медвједа утврђено је да постоји опасност по живот, здравље и имовину људи овог насеља, а да истовремено не постоји начин за спречавање или ублажавање ове опасности, осим одстрела медвједа.

Из Министарства наводе да је Ловачко удружење "Змијање" Бањалука, доставило захтјев за ванредни одстрел медвједа на терену ловишта "Бањалука", у насељу Рекавице, гдје је раније у два наврата медвјед направио штету на пчелињаку
/четири пчелиње заједнице/ и на стоци /четири овце/.

И поред свих мјера за заштиту имовине, које су предузели власници, медвјед је штету наносио рушећи електричну ограду око пчелињака и рушећи кров штале у којој су биле затворене овце.

Из Министарства додају да су мјештани овог подручја и прије наведене штете у више наврата уочавали медвједа у насељу, због чега су међу становништвом завладали паника и страх, који су кулминирали након напада медвједа на човјека 23. јула.

Уз захтјев, Удружење је Министарству доставило и акт Одјељења за инспекцијске послове града Бањалука, којим се потврђује да су разлози наведени у захтјеву корисника ловишта оправдани, те да је ветеринарски инспектор на основу прикупљених података о причињеној штети и опасности у насељу Рекавице изнио мишљење да би требало извршити ванредни одстрел медвједа.

"Чланом 17 став 1 Закона о ловству прописано је да "Ако од дивљачи наступи непосредна опасност по живот и здравље људи или имовине, може се организовано и контролисано одстрељивати, без обзира на вријеме ловостаја", а ставом 2 истог члана да "Рјешење за одстрел дивљачи из става 1 овог члана доноси министар, на захтјев корисника ловишта и по прибављеном мишљењу надлежне ветеринарске службе", наводе из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Из Министарства истичу да је на основу Закона о ловству Републике Српске медвјед врста дивљачи која је заштићена ловостајем, односно да је дозвољен лов у одређеном периоду године.

Бањалучко Ловачко удружење "Змијање", као корисник спортско-рекреативног ловишта "Бањалука", израдило је годишњи план коришћења ловишта за ловну 2017/18. годину, у којем је на основу утврђеног бројног стања медвјеђе дивљачи планиран редован одстрел два медвједа.

"Медвјед који је одстријељен 25. јула биће уврштен у годишњи план тако да ће редовни одстрел бити смањен, те неће доћи до угрожавања бројности популације медвједа у ловишту "Бањалука", нагласили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Извор: СРНА