latinica  ћирилица
26/07/2017 |  17:35 | Аутор: РТРС

Трамп забранио трансродним особама да служе војску

Предсједник САД Доналд Трамп објавио је одлуку да трансродним особама више неће бити дозвољено да служе у америчкој војсци.

Трамп ову одлуку је објавио на Твитеру.

- Након консултовања са мојим генералима и војним експертима, будите обавијештени да Влада САД неће прихватити или дозвољавати транссексуалним особама да служе у било ком роду војске Америке. Наша војска мора да буде фокусирана на одлучним и јаким побједама и не може да носи терет огромних медицинских трошкова и препрека којима би трансродне особе оптеретиле војску. Хвала - написао је Трамп у серији твитова.

Ова Трампова одлука је директно поништавање политике коју је почео Барак Обама, по којој је Пентагон обуставио дугогодишњу традицију по којој се трансродним особама забрањивало да отворено служе војску, пише британски Гардијан.

Како додаје лист, Трамп се као кандидат залагао за права ЛГБТ заједнице и рекао да ће се залагати за неке политичке одлуке из Обамине ере, које су дизајниране да би заштитиле ову мањину.

Како је прошле године рекао Аштон Картер, тадашњи секретар одбране, трансродне особе које већ служе у војсци могу да наставе да служе "отворено". Војска је преузела трошкове медицинске његе, а нови регрути могу да се прикључе војсци 18 мјесеци по операцији промјене пола.

Једна од најпознатијих трансродних особа у америчкој војсци је Челси Менинг која је 2013. године осуђена због одавања повјерљивих државних докумената. Прије промене пола била је Бредли Менинг када је и ухапшена.

Она је остала у активној служби, али у специјалном статусу. Пуштена је из затвора средином маја ове године.

Челси је одслужила готово седам година казне током којих је два пута покушала да се убије. Била је и једна од активних заговарача да се трансродним особама дозволи служење војске.

Извор: Агенције