latinica  ћирилица
27/07/2017 |  11:24 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Више од два сата вожње дневно смањује интелигенцију

Више од два сата вожње дневно смањује интелигенцију, показала је нова студија.
Вожња - Фото: Screenshot
ВожњаФото: Screenshot

Научници су истраживали како седентарно понашање утиче на мозак и открили су да коефицијент интелигенције брже опада код Британаца средњих година који су свакодневно возили прелазећи велике раздаљине.

"Установили смо да редовна вожња од два до три сата дневно лоше утиче на здравље. Ово истраживање је такође показало да је она лоша и за мозак, вјероватно зато што је ум у тим сатима мање активан“, истакао је епидемиолог са Универзитета Лестер Кишан Бакранија.

Научници су анализирали начин живота више од пола милиона Британаца између 37 и 73 године, више од пет година, а у току истраживања испитаници су рјешавали бројне тестове интелигенције и меморије.

Чак 93.000 људи који су дневно возили два до три сата имали су мањи коефицијент интелигенције већ на почетку студије, али је он током тих пет година испитивања опадао брже него код осталих испитаника.

"Опадање когнитивних способности повезано је са начином живота, односно, животним стилом, попут пушења и лоше исхране, а од сада и са временом проведеним за воланом“, истакао је Кишан.

Он сугерише да рад за рачунаром као и играње игрица утиче позитивно на фунције мозга.

"Когнитивне способности се повећавају код људи који дневно користе компјутер два до три сата дневно. Ако гледате ТВ, ваш мозак је мање активан, али коришћење компјутера га стимулише", додао је он.

Док друге студије показују да су когнитивне фунције повезане са физичком (не)активношћу, Бакранија тврди да други фактори могу имати утацаја.

"Вожња ствара стрес и умор што утиче на активност мозга“.

Извор: Б92