latinica  ћирилица
28/07/2017 |  08:00 ⇒ 08:07 | Аутор: РТРС

Археолози на трагу Завјетног ковчега

Археолози који врше ископавања у потрази за структуром која је држала Завјетни ковчег окончали су прву фазу ископавања на Западној обали. Удружење за библијска истраживања спроводи ископавања у подручју древног града Силома.
Археолози (фото: илустрација) -
Археолози (фото: илустрација)

Истраживачи вјерују да се табернакл (шатор али и ковчег или већа кутија у облику кућице), за који се вјерује да се у њему налази дрвени златом опточени сандук који су смјештене плоче са записом 10 заповијести, налази на том мјесту.

Археолози су охрабрени проналаском великог броја животињских костију на локалитету, за које Стриплинг вјерује да могу бити у вези са начином подношења животињских жртва. Кости су послате у САД на анализу. На локалитету су, током четворонедјељних ископавања, пронађене бројне крхотине од грнчарије, накит, мачеви и друго оружје.

За Завјетни ковчег се тврди да је донијет у Јерусалим око 1.000. године прије наше ере, а његов нестанак се везује за вавилонску опсаду и уништење града 587. године п.н.е. Према неким вјеровањима, Ковчег је претопљен због злата којим је био покривен, док други сматрају да је украден и пренијет у Јордан или Етиопију.

Извор: Независне новине