latinica  ћирилица
30/07/2017 |  13:31 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Дијабетичарима због штедње укинута четири бесплатна лијека

Становнике РС који се боре са дијабетесом и респираторним обољењима од августа очекује нови удар на џеп, јер ће девет лијекова које су до сада добијали бесплатно на рецепт убудуће морати да плаћају.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

ијеч је о лијековима које је Фонд здравственог осигурања РС пребацио са листе А на листу Б, због чега ће пацијенти морати да издвоје 50 одсто од њихове цијене у апотекама. Ови лијекови, док су се налазили на листи А, били су бесплатни или су пацијенти за њих плаћали само партиципацију.

У Фонду здравственог осигурања РС објашњавају да су ову измјену листе лијекова урадили у складу са приливом новца, рационалнијим трошењем и на основу редовних анализа. Истичу да том измјеном неће бити нарушена права пацијената, јер су им и даље на листи А доступне основне терапије.

Како сазнајемо у апотекама, ријеч је лијековима алоглиптин/метформин, ситаглиптин, вилаглиптин и линаглиптин, које користе обољели од дијабетеса типа два и тиотропијум, индокатерол и гликопиријум, које узимају они са респираторним обољењима. Све су то, како поручују из апотека, генерички називи лијекова, за које нам нису жељели навести називе у продаји, да их не би, како објашњавају, рекламирали.

Лијек генеричког назива алоглиптин/метформин познат је у продаји као “випдомет“ и узимају га многи обољели од дијабетеса типа два. То је паковање од 56 филм-таблета које тренутно кошта 74,30 КМ у апотекама. Дијабетичари су га добијали бесплатно на рецепт јер је био на листи А, а за неколико дана мораће га плаћати око 37 марака.

У Фонду здравства кажу да је “випдомет“ почетком године са листе Б стављен на листу А јер се очекивало да ће његовим пребацивањем доћи до смањења прописивања и трошкова појединих других лијекова за дијабетес, те да ће тиме остварити одређене уштеде.

– Анализа је, међутим, показала да стављање овог лијека на листу А није довело до смањења трошкова за друге лијекове за дијабетес, што се очекивало, и због тога је овај лијек враћен на листу Б како не би дошло до драстичног прекорачења планираних трошкова за лијекове на рецепт – објашњавају у Фонду.

Многи дијабетичари са којима смо разговарали разочарани су овим потезом Фонда.

Звонко Шикмић из Приједора, који се већ 27 година бори са дијабетесом, каже да је то болест која изискује много трошкова и да је срамота да обољели готово све плаћају.

– Једино што је дијабетичарима бесплатно су инсулин и анализе. Све остало плаћамо. То је изузетно тешко, јер је ова болест наша свакодневица. Морамо имати посебну исхрану која је многима прескупа – поручује Шикмић.

Са њим се слаже и Бањалучанка Стојанка О. која каже да је многим дијабетичарима веома тешко сваког мјесеца куповати лијекове и адекватну храну.

– Ово је заиста лоша вијест за многе који се боре са шећером – истакла је она.

У Српској је лани регистровано приближно 48.000 обољелих од дијабетеса, док се процјењује да је њихов стварни број 80.000 и да је константно у порасту. Обољели већином имају дијабетес типа два, а ријеч је о пензионерима, незапосленим, особама са лоше регулисаним липидним статусом, повишеним крвним притиском и лошим навикама у исхрани.

 

Лијекови који прелазе са листе А на листу Б (генерички називи)

За лијечење дијабетеса типа 2

– алоглиптин+метформин (випдомет)

– ситаглиптин

– вилаглиптин

– линаглиптин

За респираторна обољења

– тиотропијум

– индокатерол

– гликопиријум

Лијекови на рецепт

листа А – бесплатни лијекови или само партиципација

листа Б – 50 одсто цијене плаћа пацијент

 

Извор:Агенције