latinica  ћирилица
31/07/2017 |  12:28 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Вучић: Иако Срби још нису спремни, нећу попустити

Желим да отворено и фер разговарамо о рјешењу косовског конфликта, поручује предсједник Србије Александар Вучић. Та дебата ће за све нас имати љековито дејство, сматра Вучић.
Александар Вучић - Фото: РТС
Александар ВучићФото: РТС

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да жели, у вези са Косовом, да крене новим путем и да, иако Срби за то још нису спремни, неће попуштати.

"Лако је рећи – идите и борите се за Косово. Међутим, то нас је увијек водило у рат. Желим да кренем новим путем – за Србију. Желим да отворено и фер разговарамо о рјешењу косовског конфликта. Иако Срби за то још нису спремни, нећу попустити, јер ће та дебата за све нас имати љековито дејство, без обзира на то да ли ћемо постићи добар резултат или неуспјех", објаснио је Вучић у интервјуу швајцарском дневнику Блик.

Предсједник Србије је подвукао да ће, ако обје стране не буду спремне да нешто изгубе, конфликт вјечно трајати, а то шкоди обема странама.

Истакао је да би било боље данас пронаћи рјешење него за 100 година, јер се једном конфликт мора ријешити, а Србија је спремна на постизање компромиса.

"Знам да Албанци и Срби у Швајцарској живе мирно и чак и као добри пријатељи, баш то мора да нам пође за руком и у домовини", указао је Вучић.

На констатацију да је у Бриселу тражио јасан временски оквир за приступање ЕУ, Вучић је рекао да је знао да то не може добити, а разлози су Косово и односи са Русијом.

Када је ријеч о изјави премијерке Ане Брнабић, да се Србија већ одлучила између Русије и ЕУ, Вучић је рекао да не зна да ли је то рекла, али да је Србија одавно донијела своју одлуку, а она нас води у ЕУ.

"Међутим још нисмо чланица и мој задатак је да негујемо што боље односе са Русијом", објаснио је Вучић.

Указао је да Србија никада није признала Крим као дио Русије и да у тим односима Украјина није централна тема, већ војна сарадња  Србије са Русима, при чему Србија има четири пута више војних вјежби са НАТО-ом или америчком војском него са руском.

На опаску да у БиХ не вјерују да је човјек помирења, рекао је да је, према истраживањима у тој земљи, поред Владимира Путина најомиљенији страни политичар, као и да не крије своју прошлост.

Руски експерт за Балкан Јелена Гускова оцијенила је да је позив српског предсједника Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији дошао доста касно јер је "црвена линија" пређена, те додала да Србија никада неће бити примљена у ЕУ, али да је потребна у НАТО-у.

Она је напоменула да је позив за унутрашњи дијалог о Косову дошао "када је толико папира потписано, када је годинама трајао преговарачки процес, када је све при крају", те упитала "зашто о томе не би био расписан референдум?"

Извор: Агенције