latinica  ћирилица
31/07/2017 |  13:57 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Гускова: Позив на унутрашњи дијалог дошао касно

Руски експерт за Балкан Јелена Гускова оцијенила је да је позив српског предсједника Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији дошао доста касно јер је "црвена линија" пређена, те додала да Србија никада неће бити примљена у ЕУ, али да је потребна у НАТО-у.
Јелена Гускова - Фото: RT
Јелена ГусковаФото: RT

Она је напоменула да је Вучићев позив за унутрашњи дијалог о Косову дошао "када је толико папира потписано, када је годинама трајао преговарачки процес, када је све при крају", те упитала "зашто о томе не би био расписан референдум?"

"Вучић жели да буде реалан, како он каже. Али, то ми врло личи на припрему јавности за признање Косова и избацивање Косова и Метохије из уставне преамбуле, пребацивање историјске одговорности за предају Косова на јавност Србије, друштвене и политичке организације и странке", рекла је она.

Гускова, која је историчар, рекла је за Радио Београд да је "црвена линија" пређена, те да се сада тражи рјешење када је све ријешено, постављена граница, потписани документи и када нема више српске власти на Косову и Метохији.

Позивајући се на документе "Викиликса", она је указала да су Американци разрадили план "Стратегија К1", чији је циљ био да се Београд натјера да призна /самопроглашено/ Косово, али мирно, без потреса и озбиљних посљедица.

"То, са неком модификацијом, врло личи да се тај план остварује и сада. Фактички са том иницијативом предсједник Србије је изашао послије посјете Америци. Нико од Вучића неће тражити да призна независност Косова, него ће то бити камуфлирано у неку врсту уговора о добросусједству, о пријатељству балканских земаља, региона или нешто друго, дозвола да Албанци имају можда пола столице у УН", рекла је Гускова.

Она сматра да је за српске интересе корисније замрзавање српско-албанског конфликта и не вјерује да у најављеном дијалогу неке политичке странке могу доћи до консензуса, јер је то сада немогуће.

"Једино што је сада могуће јесте нека врста замрзавања тог питања и непризнавање независности", оцијенила је Гускова, додајући да је пут за рјешење доста сужен.

Гускова упозорава да је признавање независности /самопроглашеног/ Косова врло опасно, јер ће одмах након тога Албанци у Македонији кренути истим путем, као и на југу Србије и један дио Црне Горе.

"Косово је тек почетак. Да ли је Србија забринута за југ своје земље? Тамо се препремају и снаге за отцјепљење те територије", додала је Гускова.

Она истиче да је питање Косова само један од услова, који се сада поставља српској власти, те додаје да ће сутра бити затражено увођење санкција Русији на путу Србије према ЕУ и НАТО, и да ће српска власт то остваривати.

"Они вас никад неће примити у састав ЕУ, али у НАТО сте потребни. Мислим да због тога власт не зна шта да ради. За ову власт није питање како да ријеши питање Срба на Косову, него како да народу објасни губитак те покрајине. Како да у неку форму обуче то, да одмах не схвате да то значи независност", рекла је Гускова.

Она је подсјетила да је Русија увијек била против независности Косова и Метохије, али да ће прихватити независност /самопроглашеног/ Косова, ако Београд тако одлучи.

Што се тиче међусобног повјерења званичника Београда и Москве, она је рекла да повјерења "и има и нема", те додала да Москва не види да Београд прави стратегију, гдје Русија игра главну улогу и да до сада постоји само балансирање између Запада, Вашингтона, НАТО, ЕУ и Русије.

"Међутим, наша прогноза ипак је да ће садашња власт Србију окренути према ЕУ и НАТО много брже него што је очекивано. Руска власт је сада свјесна тога", рекла је Гускова.

На питање о статусу Руског хуманитарног центра у Нишу Гускова је навела да су папири за тај центар одавно припремљени, али да их српска страна већ неколико година не потписује и да јој се чини да забрана није из Београда, него из Вашингтона и НАТО.

Упитана шта се дешава са испоруком уговорене војне опреме из Русије, Гускова је навела да Србија "има паралелне војне уговоре и са НАТО о испоручивању неких војних аутомобила, тенкова и тако даље."

"То балансирање, прије свега, зависи од српске, а не од руске стране. Руска страна може да вам испоручи уговорено оружје за мјесец дана", истакла је Гускова.

Извор: Срна