latinica  ћирилица
31/07/2017 |  15:49 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Тропске врућине пуне амбуланте хитне помоћи (ВИДЕО)

У Српској данима тропске температуре ваздуха. Метеоролози током ове седмице предвиђају да ће температуре мјестимично прелазити и 40 степени Целзијуса. Како високе температуре утичу на здравље?
Приједор, Хитна помоћ - Фото: РТРС
Приједор, Хитна помоћФото: РТРС

Медицинско особље приједорске службе Хитне помоћи, у посљедњих мјесец дана има пуне руке после. Број пацијената повећан је за скоро 50 одсто. Узрок су високе температуре, међутим, повећан је и број пацијената с алергијским реакцијама на уједе инсеката.

Жива на термометру прелази и 37 степен у Српској. Приједорчани различито подносе високе температуре.

- Тешко поднсосим врућине, али је релативно добро, с обзиром да је такав степен врелине - каже Приједорчанка Сенија Капетановић.

У посљедњих мјесец дана број пацијената је вртоглаво порастао у приједорској Служби хитне помоћи. Са цифре од 35 пацијената дневно, данас, медицинску помоћ потражи од 50 до 60 лица у року од 24 часа - викендом и до 100 пацијената.

- Највећи је број хроничних пацијената који се јављају због повећаног притиска односно хипертензије, те због хронично опструктивних болести поремећаја дисања - каже Срђан Пјевач, доктор у служби Хитне помоћи Приједор.

Уједи инсеката, такође су један од узрочника повећаног броја пацијената.

- Уколико се деси ујед у што краћем временском периоду пацијент треба да се јави у службу Хитне помоћи, тако да ми можемо успјешно интервенисати. Међутим, велики број пацијента се не јави, јер иначе нису алергични а први пут се деси алергија, па не знају да се требају јавити. Тако прође доста времена и онда имамо потешкоће у спријечавању те алергије - каже др Пјевач.

Савјет љекара је јасан. Избјегавати излазак на врућину од 13 до 17 часова, узимање више текућине и редовно коришћење прописане терапије, а у случају уједа инсекта, јављање у медицинску установу у што краћем периоду.