latinica  ћирилица
01/08/2017 |  16:18 | Аутор: РТРС

БиХ држи рекорд - Највише џихадиста на милион становника

Портал Радио Слободна Европа објавио је карту која показује број екстремиста у свjетским државама.
Горња Маоча (Foto: Ruben Neugebauer) -
Горња Маоча (Foto: Ruben Neugebauer)

Од европских држава највише је милитаната у Ирак и Сирију дошло из Босне и Херцеговине, која тренутно има 92 борца по милиону становника. Одмах иза ње слиједи покрајина Косово с 83 милитанта по милиону становника.

На трећем мjесту су Белгија и Албанија с 46 ИСИС-ових бораца по једном милиону становника. Иза њих је Шведска, која има 32 милитанта.

Шеф шведских обавјештајних служби Андерс Торнберг је изјавио:

- Потврђено је да су се стотине људи придружиле ИСИС-у, а ради се о броју између 250 и 300 особа.

Србија има само једног забиљеженог борца у ИСИС-у на милион становника, док према овој мапи у Хрватској нема забиљежених случајева.

Како се постаје џихадиста?

"Алах те зове. Буди његов гласник". Ово је само један од бројних слогана које користе џихадисти при регрутовању нових бораца.

Врбовање потенцијалних кандидата за џихадистичку организацију може да потраје мјесецима, а постоји неколико приступа.

Џихадисти за регрутере бирају искусне, радикалне проповједнике, који на лукав начин улазе у младе умове и претварају их у хладнокрвне убице.

Профил просјечне жртве коју џихадисти врбују у своје редове је обично млад човек, у раним двадесетим годинама, слабог образовања и лоше материјалне ситуације.

1. Потрага

Први корак прави се у локалним исламским заједницама, школама, на универзитетима или у илегалним џамијама.

Регрутери су по правилу људи са одличним говорничким врлинама. На својим предавањима говоре о сасвим уобичајеним стварима, попут посвећености вјери, и ничим не указују на своје екстремистичке намјере.

Истовремено, регрутер из разговора са својом публиком оцењује потенцијалне кандидате.

2. Зближавање

Када одабере жртву, проповједник се зближава са њом. Учи све о породици, прошлости, интересима и слабостима своје жртве. Проповедници бирају младе људе притиснуте проблемима попут сиромаштва, лошег односа са породицом, и нуде "пријатељску" помоћ у њиховом рјешавању.

- Један од највећих разлога за приступање џихадистима јесу економски проблеми, односно немаштина. Терористичке групе попут ИСИС-а, Ал Каиде, Ал Нусре и осталих изузетно су финансијски моћне, захваљујући милијардама којима их финансирају поједине пребогате заливске земље - рекао је у ранијем интервјуу за "Блиц" Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма.

Службе безбједности не придају довољно пажње регрутним центрима, због чега смо имали Париз, Берлин, Брисел...

3. Понуда

Џихадисти регрутима нуде спас у виду вјере и придруживању организацији која се "бори за прави циљ". Млади људи, усамљени у својим проблемима, коначно се осјећају прихваћено и сврсисходно. Повезаност са организацијом расте, а с њом и дијапазон злочина које су придошлице спремне да почине заузврат.

4. Улога породице

Поред горе поменутог шаблона, који су до савршенства довеле организације попут Ал Каиде, постоји други, још опаснији вид регрутације - преко породице и пријатеља.

Студија коју је урадио оксфордски професор Скот Алан показала је да је већину регрутованих џихадиста са екстремизмом упознао близак пријатељ, колега или члан породице.

У тим случајевима процес врбовања иде далеко брже, с обзиром на то да се скраћује вријеме за задобијање повјерења.

5. Интернет

Још један начин за регрутацију, који је експлодирао појавом Исламске државе, јесте врбовање преко интернета. ИСИС путем својих сајтова и профила на друштвеним мрежама интензивно шаље јаке поруке које привлаче фанатике широм свијета.

Забрињавајуће велики број људи одговарањем на те поруке успоставља контакт са регрутерима, који их затим инструишу.

Послије неколико мјесеци разговора, обично слиједи пут у Сирију или Ирак, гдје се регрут додатно обучава у камповима терориста.

Након неколико недјеља, слиједи повратак у матичну земљу, гдје се извршава терористички напад.

Најбољи примери за то су Анис Амри, који је извршио масакр на берлинском божићном вашару, али и Салах Абдеслам, један од нападача из Париза, који је радикализован у озлоглашеној и сиромашној бриселској четврти Моленбек, а затим се "усавршавао" у Сирији.

Извор: Блиц