latinica  ћирилица
02/08/2017 |  08:42 | Аутор: РТРС

Научници: Зрачење мобилног телефона изазива промјене ДНК

Већ и двочасовна изложеност електромагнетним пољима на фреквенцији мобилних телефона код глиста је изазвала општи стрес организма и промјене у ДНК, закључак је научног истраживања француског професора Жан Пола Бурдиноа и његових сарадника из Хрватске.

До тог резултата истраживачки тим је дошао након излагања глиста врсте Еисениа фетида конкретној фреквенцији електромагнетних поља од 900 МХз, што одговара зрачењу мобилног телефона. Тиме су доказали, каже проф. Бурдино, да је зрачење окидач оксидативног стреса у ткиву глиста и узрок повећане концентрације слободних радикала у поређењу с концентрацијом код глиста које нису биле изложене фреквенцији мобилног телефона.

Раст слободних радикала

"То је доказано у нашој студији повећаном активношћу гена укључених у одговор на оксидативни и општи стрес и повећаном производњом протеина задужених за обрану од стреса", објашњава професор Европског института за хемију и биологију Универзитета у Бордоу.

"Слободни радикали су молекуларни или хемијски ентитети који раздвајају изворне компоненте ћелија (протеине, липиде и нуклеинске киселине, укључујући ДНК) и уништавају све градивне блокове ћелија. Кад је тај размјера штете превелика, ћелија умире и функција органа може бити бити компромитована."

Изузев раста концентрације слободних радикала код глиста изложених 900 МХз утврђене су и мутације унутар ДНК а промене су се дешавале и након прекида излагања електромагнетном пољу.

На питање да ли такав резултат може да се преслика и на људски организам, проф. Бурдино је одговорио: "Наравно да ће неко рећи да ми нисмо глисте, али заправо сви механизми стварања слободних радикала и сви елементи молекуларне одбране исти су код свих животиња. У токсикологији и фармакологији користимо животиње као моделе физиологије и биологије људских бића, имитирамо код животиња оно што се може догодити код људи. Слободни радикали генерисани у ћелијама једнаки су код свих животиња и њихово оксидујуће и деструктивно дејство на ДНК је исто без обзира на врсту живог бића. Да додам, користили смо фреквенцију електромагнетних поља пропорционалну нивоу с којом се сусрећемо у својој свакодневици и зато сматрамо да се наша открића могу примјенити и на људе који користе своје мобилне телефоне више сати дневно."

Иначе, ово научно истраживање резултат је сарадње универзитета у Бордоу и Загребу, па су у њему учествовали стручњаци са загребачких Природно-математичког факултета и Факултета електротехнике и рачунарства (Маја Шрут, Анамариа Штамбук, Мирта Ткалец, Крешимир Маларић и Горан И. В. Клобучар).

Како је описао проф. Бурдино, глисте су изложене електромагнетном пољу у Загребу и затим сециране и смрзнуте достављене у његову лабораторију за биохемијске, молекуларне и генетичке експерименте.

Будући да глисте имају нервни систем, намјеравали су да наставе с даљим истраживањем, али због изостанка финансијске подршке то неће бити могуће.

Без новца за даљи рад

"Истраживања која финансира индустрија мобилних телефона кажу да електромагнетна поља не узрокују никакав штетан учинак за здравље. Независни истраживачи су пронашли много различитих облика утицаја на живе организме укључујући биљке", поручује француски професор и додаје да је данас све више оних који се називају електро-хиперосетљивим. За те се људе, каже он, често сматра да имају психогене симптоме или неки психијатријски поремећај, што је можда тачно за један део њих, али не за све. Ова тема истраживања је камен спотицања већ низ година, а Међународна агенција за истраживање рака Свјетске здравствене организације још је 2001. овакву врсту зрачења уврстила у категорију могућих канцерогена. Таква класификација прије свега значи да су потребна даља истраживања и докази о утицају на здравље, што су најавили и из кровне здравствене организације, тим пре јер је ријеч о глобалном јавном здрављу и све већем броју дјеце корисника мобилних телефона.

Извор: Вечерњи.хр, Б92