latinica  ћирилица
02/08/2017 |  19:03 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Алкохол старијима продужава живот!

Тридесетогодишња студија коју је спровео Универзитет у Калифорнији показала је да особе које имају више од 65 година, уколико себи дозволе три алкохолна пића дневно, могу да очекују срећну и здраву пензију.
Пиће - Фото: РТРС
ПићеФото: РТРС

Тачније, вјероватније је да ће доживјети 85 без деменције и других когнитивних оштећења за разлику од њихових вршњака који не конзумирају алкохол.

Студија, спроведена на 1.000 испитаника у Калифорнији, заснована је на многим другим истраживањима која повезују алкохол са дуговјечношћу.

- Студија је једниствена, јер смо посматрали здравље мушкараца и жена у касним годинама и установили да конзумација алкохола није повезана само са мањом смртношћу, већ и са већом шансом за бољим когнитивним здрављем у каснијим годинама - објаснила је ауторка студије Линда Мекевој.

Научници су испитивали 1.344 одрасле особе (728 жена и 616 мушкараца) од 1984. године до 2013. године.

У току 29 година, колико је трајало истраживање, на сваке четири године, тестирано је когнитивно здравље испитаника уз помоћ стандардног теста за утврђивање деменције.

Научници су установили да људи који су пили умјерено до "веома" пет до седам дана недјељно имали су дупло боље резултате од оних који нису конзумирали алкохол.

Студија је конзумацију алкохола сврстала у три категорије: умјерено, много и прекомјерно. Умјерена конзумација алкохола подразумијева једно пиће двено за жене до два за мушкарце, преко 65 година, у другу категорију сврстани су испитаници који дневно пију три пића, уколико су млађи од 65 година граница је четири пића дневно. Више од тога рачуна се као прекомјерна конзумација.

Истраживачи упозоравају да се не подразумијева обавезно да је пиће одговорно за дуговјечност и когнитивно здравље. Они истичу да људи који вино пију умјерено имају тенденцију ка већим приходима и вишим нивоом образовања. Такође имају тенденцију да мање пуше и самим тим много више воде рачуна о здрављу.

Ова студија показује да умјерено испијање алкохола може да значи здрав начин живота како би се когнитивне функције одржале при старењу.

Такође, доктори упозоравају да није свима препоручљиво да пију.

- Неки људи имају проблема са здрављем које може са алкохолом само да се погорша. Са друге стране, има и оних који своје пиће не могу да ограниче на чашу или двије дневно, па испијање алкохола за њих може само да има негативне посљедице - наводе они.

Извор: Агенције