latinica  ћирилица
04/08/2017 |  12:45 | Аутор: РТРС

Савановић: Усташка идеологија и даље је жива у Хрватској

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас Срни да је усташка, фашистичко-нацистичка идеологија и даље жива у Хрватској.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је истакао да је та идеологија пројектована још у вријеме Анте Старчевића, када је речено да Хрватска практично и стратешки мора да протјера Србе преко Дрине и попуни свој "стомак" Босном и Херцеговином.

"Она тај 'стомак' сада нема и није имала ни за вријеме аустро-угарске окупације ових простора, јер су брана томе Срби у БиХ", рекао је Савановић, који ће данас у новосадском Ветернику присуствовати обиљежавању 22 године од злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја".

Савановић је, говорећи о "Олуји" у којој је са вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба, а њих око 2.000 погинуло и нестало, рекао да Срби морају знати да поменути процеси нису завршени и да се у Хрватској усташка идеологија стално дозира на разне начине.

"Морамо бити опрезни и, не дај Боже, рачунати на ствари које су се десиле четрдесетих и деведесетих година 20. вијека", напоменуо је Савановић.

Он је оцијенио да је "Олуја" била чист примјер агресије Хрватске војске и НАТО-а.

"При томе, убијани су дјеца, жене, старци и то је историјска трагедија која мора остати у свијести сваког Србина, без обзира гдје живио", поручио је Савановић.

Он је нагласио да одговорни за злочине над Србима у "Олуји" морају одговарати пред судом.

"Убијати људе који бјеже у колони и бомбардовати их из авиона и на разне друге начине нешто је што здрав разум не може схватити. Управо је некажњавање ратних злочинаца Независне Државе Хрватске у периоду 1941. и 1945. година, када је почињен геноцид над Србима, осоколило њихове потомке који су то направили. И поново ће их осоколити", упозорио је Савановић.

Он је с тим у вези позвао на одговорност и Хашки трибунал, судове и тужилаштва у Хрватској и БиХ, "јер ако се не казне злочинци из деведесетих, то ће бити иницијална каписла за неке догађаје у будућности".

Он је рекао да млађе генерације морају да знају "нашу тешку и крваву историју", обиљежену страдањима Срба у 20. вијеку, те да у оквиру тих знања граде своју будућност и стратегију како остати и опстати на овим просторима.

Извор: СРНА