latinica  ћирилица
05/08/2017 |  10:49 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

У иностранству живи два милиона лица поријеклом из БиХ

Број људи који живе у иностранству, а води поријекло из БиХ, износи најмање два милиона, што чини 56,64 одсто у односу на укупно становништво БиХ, подаци су земаља пријема и ДКП БиХ у иностранству.
Живот у иностранству - Фото: РТРС
Живот у иностранствуФото: РТРС

Становници БиХ најчешће се исељавају у Њемачку, а потом слиједе Аустрија, Хрватска и Србија.

С обзиром на то да БиХ нема прецизну евиденцију људи који су напустили земљу, једини продаци који се могу користити као статистика исељавања су подаци Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ о лицима која су одјавила пребивалиште и боравиште ради исељења.

Према њиховим подацима, у 2016. години 4.034 лица одјавила су боравак, од којих се 1.196 иселило у Њемачку, 895 у Аустрију, 888 у Хрватску, 487 у Србију, 421 у Словенију, 63 у Црну Гору, 38 у Норвешку, 36 у Холандију и 10 у остале земље.

Исељеници новчано помажу породице и пријатеље у земљи, а Централна банка процјењује да су новчане дознаке из иностранства у прошлој години износиле 2,4 милијарди КМ. Кад се томе додају и иностране пензије које стижу у БиХ, ради се од 3,6 милијарди КМ.

Подаци Свјетске банке о новчаним дознакама из иностранства за 2016. годину донекле се разликују, и по њима, у БиХ је прошле године овим путем стигло 3,3 милијарди КМ. Према њиховим подацима, број лица која живе у иностранству, а воде поријекло из БиХ износи 44,5 одсто, што позиционира БиХ на 16. мјесто у свијету по стопи емиграције у односу на број становника у земљи.

Најновији подаци Свјетске банке показују да је БиХ по стопи емиграције знатно испред Србије /18 одсто/, Хрватске /20,9 одсто/, па чак и Албаније /43,6 одсто/, која је годинама била водећа земља у Европи по стопи исељавања у односу на укупан број становника у земљи.

Надлежне институције БиХ упозоравају да је исељавање из БиХ континуиран процес и да је у директној вези са бројем незапослених, посебно младих.

Према Балканском барометру Савјета за регионалну сарадњу, већина становништва БиХ незадовољна је животом у земљи, а 50 одсто напустило би БиХ и радило у иностранству, што је највећи проценат у поређењу са земљама Југоисточне Европе.

У БиХ не постоји законска обавеза одјаве пребивалишта, тако да значајан број оних који напуштају земљу због запослења, студирања и других разлога не одјављује своје пребивалиште.

Према подацима Свјетске банке, учешће новчаних дознака у БДП БиХ у 2015. години износило је 11,1 одсто, што БиХ ставља на 23. мјесто земаља у свијету и четврто у Европи по овом параметру.

Сви наведени подаци дио су Извјештаја Министарства безбједности БиХ о трендовима миграција.

Извор: СРНА