latinica  ћирилица
06/08/2017 |  12:14 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

На Нептуну ново откриће изненадило научнике

Олуја ширине скоро 10.000 километара захватила је Нептун, а научници тврде да је у питању врло изненађујуће откриће.
Нептун - Фото: илустрација
НептунФото: илустрација

Оно што је научнике посебно изненадило, били су масивни облаци у близини екватора, гдје никада до сада нису виђени. Експерти истичу да су такви облаци нормална појава за дијелове око полова.

Ови вјерују да је олују, велику скоро колико и Земља, могао да изазове велики вртлог, под јаким атмосферским притиском, усидрен дубоко у атмосфери. Претпоставља се да су се гасови, настали у врлогу, хладили и кондензовали формирајући облаке.

За разлику од водених облака на Земљи, облаци на Нептуну садрже метан.

Професор са Универзитета Калифорнија истакао је да су се на Нептуну и раније појављивали такви облици, али да су се они стварали ближе половима.

"Никада се раније облаци нису формирали тако близу екватора, нити су икада били тако јасни“.

Ипак, то можда није повезано са вртлогом, већ би могао да буде у питању велики конвективан облак који се виђа и на другим планетама, укључујући и онај на Сатурну примјећен 2010. године. Уколико је реч о томе, у наредних недјељу дана би требало да се расчисти.

Ову појаву на Нептуну примјетио је дипломирани студент Нед Молтер током теста у опсерваторији на Хавајима.

Молтер, који је примјетио да је ова планета између 26. јуна и 2. јула била много свјетлија, рекао је да видјети олују на тако ниској географској ширини заиста јесте нешто веома изненађујуће.

Извор:Б92