latinica  ћирилица
06/08/2017 |  12:31 | Аутор: РТРС

Број слијепих људи ће се утростручити до 2050. године

Број слијепих особа широм света ће се утростручити у следеће четири деценије, наводи се у новом истраживању.
Око - Фото: илустрација
ОкоФото: илустрација

Научници предвиђају да ће број случајева порасти са 36 милиона на 115 милиона до 2050. године уколико се не уложи више средстава у лијечење. Највећи број слијепих особа живи у Јужној Азији и субсахараској Африци.

Број особа које имају потешкоће с видом је у паду, али с обзиром на то да популација расте и да је животни вијек продужен, истраживачи предвиђају да ће број људи с оштећеним видом бити много већи.

Подаци из 188 земаља показују да тренутно има више од 200 милиона људи с оштећењем вида, а да ће их до 2050. године бити више од 550 милиона.

"Чак и средња визуелна оштећења могу да имају значајан утицај на живот особе. Смањује се њихова независност и људи често не могу да возе. Такође, то утиче на њихове образовне и економске могућности", рекао је професор Руперт Борн с Универзитета "Англија Раскин".

Студија позива на већа улагања средстава у лијечење, операције и ношење адекватне диоптрије.

"Постоје врло лако примјењиве интервенције које су јефтине и захтевају врло мало улагања", додао је Борн.

Добротворно удружење "Sightsavers", које је активно у више од 30 земаља свијета, покушава да спријечи сљепило које је посљедица неадекватног лијечења или његовог потпуног изостанка. Поручило је да здравствени системи у земљама у развоју треба да буду унапређени и да је потребно да буде обучено више љекара и медицинских сестара за здравствену његу очију.

 

Извор:Б92