latinica  ћирилица
06/08/2017 |  12:44 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

У западнокрајишким општинама убијено више од 1.800 људи - казне нема

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић каже да је веома болно што још нема судских процеса за монструозне злочине над Србима у акцијама "Јужни потез" и "Маестрал".
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић каже да је недопустиво што још нико није одговарао за стравичне злочине у западнокрајишким општинама које су починили 1995. године припадници Хрватске војске и тзв. Армије БиХ у операцијама под називом "Јужни потез" и "Маестрал", у којима је убијено више од 1.800 људи.

- У овим здруженим операцијама Хрватске војске и тзв. Армије БиХ, које су биле наставак "Олуја", расељено је око 120.000 лица, а страдао је велики број жена, дјеце и старијих људи. Као и када је ријеч о "Олуји", велики број лица се водио као нестали, а значајан дио њих још тражимо - каже Којић.

Он је оцијенио да је веома болно што још нема судских процеса за монструозне злочине над Србима.

- Нажалост, Хрватска не жели да предузме активности да би лица која су одговорна за злочине над Србима у западнокрајишким општинама била процесуирана. Још немамо осуђујућих пресуда за тешке злочине који су се догодили - додао је Којић.

Према његовом мишљењу, посебно је проблематично што Хрватска не поступа по захтјевима правосудних органа из БиХ.

- Хрватска не одговара на захтјев за приступ архивама, али и не одобрава овај поступак. Дакле, у потпуности је блокирана могућност доласка до докумената који јесу додатна снага да неко дјело буде процесуирано - појаснио је Којић.

Он је нагласио да се све оно на шта се односи међународна правна помоћ, а то је уступање кривичног гоњења, саслушање свједока и истражне радње, апсолутно не поштује.

- То значи да када се уступи кривично гоњење, Хрватска не наставља са потребним радњама. С обзиром на уставна ограничења Хрватска не уступа своје грађане другој држави, али је у обавези да их процесуира у својим правосудним институцијама - навео је Којић.

Хрватска, подсјећа Којић, не поступа ни у случајевима када би неко од свједока требало да буде саслушан.

- Истражни органи захтијевају да буду саслушани одређени свједоци да би се дошло до тужилачке одлуке, али Хрватска не жели да поступа. Ово би морало бити ријешено на нивоу тужилаштава БиХ и Хрватске, као и Владе Хрватске и Савјета министара БиХ - рекао је Којић.

Према његовим ријечима, директна одговорност што се не дозвољава приступ архивама јесте на Влади Хрватске, односно Министарству одбране те земље.

Он каже да постоји и директна одговорност Тужилаштва Хрватске, јер не поступа по уступљеном кривичном гоњењу, иако су о овоме потписали протокол БиХ и Хрватска.

- Дакле, на два стуба власти имамо проблем, а то су извршна и судска. Ово је огроман проблем који у наредном периоду мора бити ријешен - закључио је Којић.

Операција "Јужни потез" спроведена је од 8. до 15. октобра 1995. године. У њој су учествовали хрватски генерали Анте Готовина, Рахим Адеми и Љубо Ћесић Ројс.

Акција "Маестрал" спроведена је од 8. до 17. септембра 1995. године, а предводили су је Готовина, Иван Кораде и муслимански генерал Атиф Дудаковић.

Извор: СРНА