latinica  ћирилица
07/08/2017 |  09:02 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг одбио "неискрену" понуду за разговоре са Ј. Корејом

Сјеверна Кореја је сматра да је "неискрена" понуда Јужне Кореје да двије земље покрену разговоре, речено је на састанку високих званичника двије земље.
Пјонгјанг - Фото: илустрација
ПјонгјангФото: илустрација

Јужнокорејски званичници рекли су Би-Би-Сију да је јужнокорејски министар спољних послова Канг Кјунг Вха разговарала са својим сјевернокорејским колегом Ријем Јонгом Хоом на маргинама форума у Манили.

Тензије су у порасту на Корејском полуострву у посљедњих неколико мјесеци због ракетних тестова које изводи Сјеверна Кореја. Савјет безбједности УН прије два дана је увео нове санкције тој земљи.

Сеул је предложио разговоре са Сјевером прошлог мјесеца да би се ублажиле тензије и наставило уједињавање породица које је раздвојио Корејски рат, али Пјонгјанг није упутио званичан одговор.

Јужнокорејкси медији извијестили су да су се Кангова и Ри руковали приликом кратког и неприпремљеног састанка током званичне вечере на форуму Удружења земаља југоисточне Азије /АСЕАН/.

Агенција Јонхап пренијела је да је Кангова изјавила да је Ри рекао да је понуда о разговорима одбијена због јачања санкција.

"Рекла сам му да су двије понуде за разговоре ургентне и да их треба одмах реализовати, остављајући по страни политичке планове, и затражила сам да буде активан по том питању", рекла је Кангова.

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји рекао је да има утисак да Пјонгјанг "није потпуно одбацио позитивне приједлоге" Јужне Кореје. Он је додао да Пекинг подржава иницијативу да се одрже разговори двије земље.

Извор: СРНА