latinica  ћирилица
07/08/2017 |  09:08 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Човић: За Сарајево сам крив ја или Додик

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да чини све да БиХ профункционише као нормална земља, а то значи европска БиХ у којој ће три конститутивна народа бити равноправна.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

"Јасно је да ће они који мисле направити неку другачију, унитарну или државу једног народа, појединца или једне политике, мене имати као противника, шта год они о томе говорили", рекао је Човић за "Глас Српске".

Он каже да је у БиХ неопходно вратити колико-толико међусобно повјерење које је "подобро уздрмано", како између нивоа БиХ и ентитета, тако и унутар Федерације БиХ.

"Механизам координације мора почети да функционише и не може се више избјегавати његова примјена код ствари у којима се мора поштовати уставна структура земље. Плашим се да неки мисле да је довољно да смо донијели овај механизам, а да могу да раде по старом", каже Човић.

Он сматра да је реформски пут незаустављив, иако неки желе да га зауставе.

"Проблем односа у Сарајеву јесте сукоб љевице и деснице на бошњачкој политичкој сцени, па и односе на релацији појединаца и читавих структура СББ-а и СДА желе пренијети на ниво БиХ. Зато се увијек тражи кривац негдје изван тог простора, па сам ја повремено кривац, повремено предсједник Српске Милорад Додик, повремено лидер СББ-а Фахрудин Радончић", навео је Човић.

Говорећи о ситуацији у Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, Човић је навео да су у овој агенцији евидентни унутрашњи проблеми и да би морала до краја да буде демократизована и да дјелује у складу са законом, а не да одговара жељама појединаца, једне странке или народа, као што се већ дуже вријеме системски и парасистемски покушава наметнути.

Коментаришући одлуку Предсједништва БиХ да позове предсједника Србије Александра Вучића да посјети БиХ, Човић је изразио наду да би Вучић у БиХ могао бити у наредних 20 дана.

Извор: Срна