latinica  ћирилица
07/08/2017 |  10:57 | Аутор: РТРС

Усорац: Штета од суше могла да достигне 300 милиона КМ

Предсједник пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске Владимир Усорац изјавио је Срни да би овогодишња штета од суше у пољопривреди Српске могла да достигне 300 милиона КМ.
Суша - Фото: РТС
СушаФото: РТС

Усорац је истакао да ће се посљедице суше сигурно осјетити и у наредној години због мањка сточне хране, пада производње млијека, меса и уништавања сточног фонда.

Он је рекао да су представници пољопривредних произвођача протеклог викенда имали радно-консултативни састанак са министром попљопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Стевом Мирјанићем на којем су изнијели захтјеве.

"Сматрам да мали број пољопривредних произвођача очекује неку велику финансијску помоћ од Владе Републике Српске. Очекујемо да се задржи ова производња и да се покуша спасити што се спасити може путем разних мјера ресорног министарства", навео је Усорац.

Он је рекао да ће ресорно министарство, на бази захтјева пољопривредних произвођача, ових дана сумирати све и видјети шта је објективно и реално могуће, те на бази тога предложити мјере које би могле да спасе што се спасити може у пољопривреди.

Када је ријеч о киши која је ноћас пала у појединим крајевима Републике Српске и могућности ублажавања суше, Усорац сматра да би само обилнија киша помогла пољопривредним усјевима, али не и мјестимична киша која је пала у појединим дијеловима Републике Српске.

"Ово мало кише што је ноћас пало у Бањалуци и неким другим крајевима неће ништа помоћи пољопривредним усјевима, а штета од суше је сваким даном већа", истакао је Усорац.

Усорац је закључио да је од суше највише оштећен кукуруз, соја, те поврће које није под системом наводњавања, односно биљке које имају плитак коријен.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић и представници републичких удружења пољопривредника констатовали су у Бањалуци да је ситуација у аграрном сектору тешка и да су приноси у биљној производњи до сада умањени за око 40 одсто, због изразито неповољних временских прилика.

На радно-консултативном састанку одржаном у суботу, 5. августа, речено је да ће Влади Републике Српске бити предложене могуће мјере за ублажавање посљедица суше, те осталих елементарних непогода на пољопривредну производњу у овој години, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске ће наредних дана за Владу припремити нову анализу и процјену штета, а осим мјера које ће бити предложене за ублажавање посљедица штета, биће уврштен и дио примједби које су изнијели представници удружења пољопривредника.

Извор: Срна