latinica  ћирилица
07/08/2017 |  13:16 | Аутор: РТРС

Сарајево: Ослобађајућа пресуда у случају "Енергопетрол"

Општински суд у Сарајеву изрекао је данас ослобађајућу пресуду у случају "Енергопетрол" у којем је девет особа било осумњичено за склапање штетног уговора, помагање при склапању штетног уговора, те несавјестан рад у служби.

Ријеч је о првостепеној пресуди на коју Тужилаштво Кантона Сарајево има право жалбе.

У овом случају оптужени су били бивши премијер Федерације БиХ Неџад Бранковић, бивши директор "Енергопетрола" Намик Бушатлић, те чланови Комисије за докапитализацију "Енергопетрола" Касема Ћатовић, адвокат Ахмед Жилић, Мирко Пуљић, професор Сеад Кресо, Сафет Прохо, Анка Шешлија и Алма Хасета, преноси портал "Кликс".

Према оптужници, чланови Комисије су, знајући да је уговор штетан, с намјером помогли премијеру Владе ФБиХ Ахмету Хаџипашићу, Намику Бушатлићу, директору и одговорној особи "Енергопетрола" Сарајево и Конзорцијуму ИНА/МОЛ у склапању штетног уговора по интересе "Енергопетрола" и ФБиХ.

По закључењу овог уговора "Енергопетрол" је претрпио губитке од готово 33 милиона КМ.

Бившег премијера оптужница је теретила за несавјестан рад у служби. Иако Бранковић није потписао Уговор о докапитализацији "Енергопетрола", него његов претходник на тој функцији Ахмет Хаџипашић који је у међувремену преминуо, Бранковић је био обухваћен јер је Тужилаштво Кантона Сарајево сматрало да је направио пропуст тиме што није водио рачуна о реализацији Уговора.

Оптужница је теретила осумњичене да није био успостављен механизам контроле и осигурана гаранција спорног уговора, а три године није се знало гдје је Уговор о докапитализацији "Енергопетрола".

Суђење у овом предмету почело је 17. јуна 2014. године, док је оптужница подигнута у марту исте године.

Извор: СРНА