latinica  ћирилица
07/08/2017 |  13:51 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Предата и друга интерпелација

Представници опозиционих партија у Народној скупштини Републике Српске поднијели су данас интерпелацију о раду Владе Српске у области здравственог и пензионог система због "веома озбиљне ситуације" у тим системима.

Посланик ПДП-а Милан Шврака рекао је да стање у здравственом и пензионом систему не води њиховој стабилности у будућности.

"Постоји дуг Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ око 450 милиона КМ, а дуг здравствених установа на крају 2015. године износио је око 530 милиона КМ. Дуг здравствених установа само за пензионо осигурање 31. марта ове године износило је 103 милиона КМ и има тренд раста", рекао је Шврака.

Узимајући све то у обзир, додао је он, може се сматрати да је укупан дуг здравства у Српској већи од 1,1 милијарде КМ.

"То је алармантно и о томе се мора расправљати јер то нарушава финансијски систем Српске. Највећи дуг у овом систему имају владине институције, јавне установе и државна предузећа", истакао је Шврака на конференцији за новинаре.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак навео је да је у систему пензијско-инвалидског осигурања лоша ситуација и да реформе које је Влада Српске предузимала у том сектору нису дале резултате.

Он је истакао да је однос броја осигураника и броја корисника права ПИО један према један, додајући да је за одржив систем потребан однос три према један.

"Приходи не могу покрити расходе када је ријеч о пензијама. Влада Српске то констатује у својим извјештајима, али ништа не предузима да се стање промијени. Забрињавајуће је што су дужници за ово осигурање институције под контролом Владе", рекао је Гламочак.

Посланик Народног демократског покрета Крсто Јандрић сматра да су неодговорност и беззакоње довело ове, али и остале секторе у тешко стање, а као један од разлога навео је страначко кадровање које је за посљедицу имало урушавање струке, знања и ауторитета.

Рок Влади Српске за одговор на интерпелацију је 60 дана од дана предавања, послије чега треба да се одржи и скупштинска расправа у вези са извјештајем Владе, а према скупштинском Пословнику, уколико Влада не направи извјештај, онда се интерпелација аутоматски ставља на дневни ред Народне скупштине одмах по истеку рока од 60 дана.

Ово је друга интерпелација коју подноси опозиција. Прва, о економској политици, је предата прије око мјесец дана.

Извор: Срна