latinica  ћирилица
07/08/2017 |  14:50 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

У оквиру "Зворничког љета" сусрети представника Зворника и М. Зворника (ФОТО)

На мосту Краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује Републику Српску и Србију, данас су у оквиру "Зворничког љета" одржани традиционални сусрети представника града Зворника и општине Мали Зворник под називом "Људи и мостови".
Зворик - "Зворничко љето" - Фото: СРНА
Зворик - "Зворничко љето"Фото: СРНА

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и предсједник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, у пратњи културно-умјетничких друштава Зворника и Малог Зворника, туристичких радника и суграђана, срели су се на средини моста, размијенили пригодне поклоне и сломили хљеб.

"Налазимо се на мосту са жељом да будемо једно и да наши народи никада не буду раздвојени и одвојени границом коју представља ријека Дрина", рекао је Стевановић.

Он је додао да је циљ сусрета руководстава Зворника и Малог Зворника да пошаљу поруку заједништва, љубави и поштовања између два града.

Стевановић је истакао да се овим сусретима шаље и порука Влади Републике Српске и Влади Србије да помогну да овај мост, који је изграђен 1929. године, добије првобитни облик како би међусобне везе биле чвршће и боље.

Он је изразио очекивање да ће ове јесени Влада Републике Српске и Влада Србије донијети одлуке о издвајању средстава за реконструкцију овог моста.

Јевтић је рекао да се, на неки начин, кренуло у рјешавање овог проблма, подсјетивши да би реконструкција моста износила око милион евра.

"Општина Мали Зворник има средстава за пројектовање реконструкције моста, али би било потребно урадити и дораду пројекта како би се преко овог моста, осим кретања пјешака, одвијао и путнички саобраћај", рекао је Јевтић.

Зворик - "Зворничко љето"  (Фото: СРНА)

Он је нагласио да овај мост спаја Мали Зворник и Зворник који су као један град и то нико не може промијенити било каквим одлукама, па и оном из 2007. године, којом је само направљен додатни проблем да преко моста не могу прелазити грађани који немају пребивалиште у Зворнику и Малом Зворнику.

"Радимо интензивно да се ова одлука стави ван снаге и да грађани из било ког мјеста са уредним документима могу прелазити овај мост", рекао је Јевтић.

Након ових сусрета на мосту је изведен културно-умјетнички програм, те изложба јела и туристичких понуда ова два града.

Организатор сусрета под називом "Људи и мостови" је градска Туристичка организација, а покровитељи град Зворник и општина Мали Зворник.

Мост краља Александар Првог Карађорђевића преко Дрине могу, уз личну карту, од 9. октобра 2015. године да прелазе само становници који живе у пограничном подручју Зворника и Малог Зворника, док се остала лица упућују на гранични прелаз између Српске и Србије у Каракају, три километра низводно од Зворника.

Наводно, разлог забране преласка преко моста је примјена споразума између БиХ и Србије о пограничном саобраћају који је потписан 2005, а ратификован 2007. године, са циљем спречавања прекограничног криминала, али и појачане граничне контроле због избјегличке кризе у региону.

Извор: СРНА