latinica  ћирилица
07/08/2017 |  18:39 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Хрватска позвала министре из региона на састанак

Из Министарства пољопривреде одговорили су на ултиматум који су Хрватској поставиле сусједне земље поводом ступања на снагу Правилника о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима у Републици Хрватској.
Зграда Владе Хрватске (Фото: Wikipedia) -
Зграда Владе Хрватске (Фото: Wikipedia)

"Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима има за циљ искључиво бољу заштиту потрошача. Стога су Правилником уведени инспекцијски надзор и контрола над већим бројем врста воћа и поврћа које се увози из трећих земаља. У складу с тим је прилагођена и висина накнаде за издавање цертификата о усклађености с тржишним стандардима", наводе из Министарства Владе Хрватске.

Додају да се овај правилник односи на све треће земље, те није усвојен с циљем дискриминације роба поријеклом из држава региона. Правилник је уједно и у складу с тржишним стандардима за воће и поврће који су прописани правном стечевином Европске уније.

 "У сврху образложења наведених аргумената, смиривања непотребних тензија, те рјешавања постојећих несугласица, министар пољопривреде Томислав Толушић разговарао је с колегама министрима из сусједних држава те их позвао на састанак у Хрватску сљедеће седмице", наводе.

У Министарству кажу да се инспекција на границама, као и трговина робом између сусједних земаља, одвија се нормално.

Извор: Независне