latinica  ћирилица
08/08/2017 |  10:21 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Одгођено рочиште због повреде Салиховића

Рочиште против бившег главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, које је било заказано за сутра, неће бити одржано због повреде осумњиченог, рекао је Срни Салиховићев бранилац Рифат Коњић.
Горан Салиховић - Фото: РТРС
Горан СалиховићФото: РТРС

Коњић је навео да је обавијестио поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ да је Салиховић тешко повријеђен.

"Обављајући пољопривредне радове, Салиховић је пао са зида који је висок три метра и задобио прелом пета на обје ноге. Тренутно је непокретан и чека се његов опоравак", истакао је Коњић.

Тужилаштво БиХ испитало је прошлог мјесеца Салиховића у својству осумњиченог у предмету у којем кривичну истрагу води Посебно одјељење за организовани, привредни криминал и корупцију.

Салиховић је осумњичен за низ неправилности у раду Тужилаштва БиХ, због чега је суспендован у септембру прошле године, а упоредо са дисциплинским поступком који је окончан, Тужилаштво води и кривичну истрагу против њега.

Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, да је омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису законом овлаштена, те да се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Међу прекршајима је наведено и намјерно давање лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности Високог судског и тужилачког савјета, те својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а донијела је у јулу званичну одлуку којом је Салиховић смијењен са дужности главног тужиоца БиХ. Према овој одлуци он остаје тужилац Тужилаштва БиХ.

Извор: СРНА