latinica  ћирилица
08/08/2017 |  10:28 | Аутор: РТРС

Дутерте одбацио примједбе о кршењу људских права

Филипински предсједник Родриго Дутерте одбацио је примједбе у вези са стањем људских права у својој земљи неколико часова послије састанка са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном.
Предсједник Филипина Родриго Дутерте - Фото: AP
Предсједник Филипина Родриго ДутертеФото: AP

"Људска права су глупости. Мени су полицајци и војници умирали на рукама. Људска права - бавите се тиме, а онда вам бомба падне на главу", рекао је Дутерте на конференцији за новинаре.

Његов састанак са Тилерсоном одржан је у вријеме када САД пружају све већу подршку Филипинима у борби против организације која сарађује са "Исламском државом" и покушава да заузме територију у овој земљи.

Двојица званичника су се прије састанка руковала пред камерама у предсједничкој палати у Манили, игноришући питања новинара о теми разговора и људским правима, пренио је АП.

Дутерте је тада рекао Тилерсону да је допутовао у Филипине "у вријеме када ситуација у свијету није добра, нарочито на Корејском полуострву".

Тилерсонови сарадници рекли су да ће амерички званичник на састанку покренути питање стања људских права.

Стејт департмент је претходно указао на долазак страних бораца "Исламске државе" са Блиског истока у Филипине и на приближавање овог старог америчког савезника Кини и Русији.

Извор: СРНА