latinica  ћирилица
08/08/2017 |  11:37 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

Поднесен приједлог за оцјену уставности Закона о платама у МУП-у Српске (ВИДЕО)

Синдикат радника унутрашњих послова Републике Српске поднио је данас Уставном суду Српске први од два приједлога за оцјену уставности измјена и допуна Закона о платама запослених у МУП-у Српске јер сматрају да им је тим законом нарушено право на загарантовану основну плату.
Синдикат радника унутрашњих послова - прес - Фото: РТРС
Синдикат радника унутрашњих послова - пресФото: РТРС

Предсједник овог синдиката Аница Јондић рекла је на конференцији за новинаре у Бањалуци да су првим измјенама Закона о платама радника МУП-а Српске, који је ступио на снагу 1. јануара, плате смањене за пет одсто свим припадницима МУП-а који имају више од 25 година радног стажа.

Она је навела да нови закон о платама запослених у МУП-у Српске, који је ступио на снагу 7. јула, омогућава смањење или повећање плате до 10 одсто, у зависности од резултата рада.

- Овим измјенама и допунама Закона Влада Републике Српске промијенила је свој кључни принцип односа према основним платама свих буџетских корисника и изузела искључиво 7.000 припадника МУП-а Српске, промијенила суштину Закона о платама које важе за свих осталих 28.000 радника буџетских корисника - указала је Јондићева.

Она је појаснила да се први дио приједлога за оцјену уставности односи на Закон о измјенама Закона о платама запослених у МУП-у и одлуке Народне скупштине Српске о његовом правовременом ступању на снагу које су објављене у "Службеном гласнику Републике Српске" 31. децембра прошле године.

- Уколико у међувремену не постигнемо договор са Владом Републике Српске поднијећемо и други приједлог за оцјену уставности Закона о платама запосленим у МУП-у Српске које су ступиле на снагу 7. јула - поручила је Јондићева.

Она је подсјетила да је Синдикат 19. јуна упутио позив за хитан састанак у Влади Републике Српске, али да тај разговор није одржан.

Јондићева је подсјетила да је Синдикат поново 25. јула упутио Влади позив за састанак јер још има простора за договор, зато што није ступио на снагу правилник којим ће бити регулисан начин обрачуна варијабилног дијела плате и у току је његова израда.

Јондићева је позвала Владу Републике Српске на разговор и у вези са другим измјенама и допунама Закона о платама запослених у МУП-у Српске и да се проблем покуша ријешити договором.

Јондићева је рекла да је Синдикат потпуно сигуран да ће одлука Уставног суда Републике Српске по првом приједлогу бити у корист радника МУП-а Српске.

Регионални повјереник Синдикалне организације Полицијске управе Бањалука Неђељко Сејмановић рекао је да ће овим законом за 80 КМ бити умањена плата полицајца позорника са средњом стручном спремом која тренутно износи 800 КМ.

Извор: СРНА