latinica  ћирилица
08/08/2017 |  12:48 ⇒ 09/08/2017 | 09:08 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Пољопривредницима до краја мјесеца 11 милиона КМ (ВИДЕО)

Због огромне штете од суше, Влада Републике Српске пољопривредницима ће до краја августа уплатити 11 милиона КМ. Додатних пет милиона биће уплаћено кроз посебан пакет мјера подршке јесењој сјетви - најавила је премијерка Жељка Цвијановић.
Предсједник Српске на сједници Владе РС - Фото: РТРС
Предсједник Српске на сједници Владе РСФото: РТРС

Због суше, готово 50 одсто усјева је уништено, а овим мјерама Влада настоји помоћи у санацији бар једног дијела штете.

Као и 2014, и ове године Влада Српске, према ријечима премијерке, прва је у региону која реагује конкретним потезима на најугроженије у елементарним непогодама. Сва дуговања пољопривредницима за претходну годину су извршена. За ову годину реализована је трећина аграрног буџета, а због огромне штете од суша, Влада пожурује исплату, па је тако 5,9 милиона легло већ данас. Уз то из редовних прилива Влада ће до краја мјесеца исплатити 11 милиона марака и тиме ће бити реализовано преко 50 одсто аграргног буџета. 

- Цијенимо да ће то помоћи нашим пољопривредницима. Морам да каем да ће то значити да ће све доспјеле обавезе до овог периода бити у потпуности извршене у пољопривреди што јее и атипична једна ситуација, јер се никада не постуиже та динамика у аграру, јер највећи дио обавеза доспјева негдје у задњем кварталу године - истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Џвијановић.

Влада ће на рачуне пољопривредника исплатити и додатних десет милиона. Половину из Фонда солидарности, половину из Клириншског дуга која ће бити намијењена за подршку капиталним улагањима, првенствено усмјереним на системе за наводњавање.. 

- Једна од тих мјера може да буде, а то ће министарстрво дефинисати са удружењима да се рецимо повећају количине регресираног горива са 80 на 100 литара. Такође додатних пет милиона марака биће обезбјеђено из Клириншког дуга. Ми смо данас обновили један стари закључак да уколико дође до усвајања Закона о акцизама, тада ће још додатних 10 милиона мара бити усмјерено у пољопривреду - додала је Цвијановић.

Усвајање Закона о акцизама значило би да пољопривредници могу рачунати на укупно 80 милиона марака, због тога је премијерка још једном позвала представнике на нивоу БиХ да изврше своје обавезе у погледу овог закона. Редовној, радно-консултативној сједници, која би се према ријечима премијерке могла назвати тематском, присуствовао је и предсједник Српске Милорад Додик. Поздравља брзу реакцију Владе. 

- Морам да поздравим ове мјере Владе, мислим да су у правом тренутку донесене и да пољопривредници могу да знају шта их очекује у ових пар мјесеци, посебно стимуланси за повећану производњу у повећању регресираног дијела нафте - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 Један од закључака Владе усмјерен је и ка Министарству пољопривреде које би у наредном периоду требало направити приједлог краткорочних и дугорочних мјера када је у питању пољопривреда. Сет њихових приједлога разматраће се на некој од наредних редовних сједница. На сједници Владе и предсједник је имао своје приједлоге. 

- Треба размислити о томе да се пружи помоћ онима који плаћају концесију да она буде смањена - нагласио је Додик.

Уз борбу са посљедицама суше једна од најважнијих тачака којом се Влада данас бавила су и Шуме Српске. Од неколико закључака најважнија су два.

Први је онај којим се Шуме Српске задужују да реализују договорене количине дрвних сортимената и осигурају уредно снадбијевање дрвопрерађивача у Српској.

Другим закључком Шуме Српске позивају се да у складу са договором ентитетских влада, поднесу иницијативу према Савјету министара и надлежним институцијама да забране увоз трупаца и цијепаног огревног дрвета.штету, а плаћају кредите код пословних банака или Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.