latinica  ћирилица
08/08/2017 |  13:45 | Аутор: РТРС

Митровић: Потребан већи утицај ентитета у Институту за нестала лица БиХ

Породице погинулих из Републике Српске залажу се за реформу Института за нестала лица БиХ у којој ће ентитетске власти имати већи утицај при именовању кадрова у Управном одбору и Колегијуму директора Института, рекао је предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

- Инсистирамо на томе да давањем надлежности ентитетима у Институту за нестала лица БиХ вратимо и одговорност у процесу тражења несталих лица у БиХ - рекао је Митровић.

Он је навео да породице погинулих из Српске траже да у издавању налога за ексхумације буду укључена и ентитетска тужилаштва, с обзиром на чињеницу да у Тужилаштву БиХ често говоре да немају довољно кадра за тај посао.

Митровић је најавио да ће у четвртак, 10. августа, у Бањалуци бити одржана сједница Републичког одбора заробљених и несталих на којој ће бити ријечи о реформи Института за нестала лица БиХ и Међународне комисије за нестала лица, те обиљежавању 30. августа - Међународног дана несталих у Републици Српској.

Извор: СРНА