latinica  ћирилица
08/08/2017 |  14:42 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од одбране Градишке

У спомен-комплексу у Бок Јанковцу у градишкој општини данас је служен парастос и положени вијенци поводом 25 година од одбране Градишке и Републике Српске од агресије хрватске војске, када је живот изгубило 16 српских бораца.
Обиљежено 25 година од одбране Градишке - Фото: СРНА
Обиљежено 25 година од одбране ГрадишкеФото: СРНА

Замјеник начелника Градишке Огњен Жмирић рекао је да је 16 погинулих бораца на Боковима учествовало у одбрани не само Градишке, него и цијеле Републике Српске.

"Тим људима дугујемо неизмјерну захвалност. Када су ти храбри људи узели пушку у руке моја генерација је тек кренула у основну школу. Та генерација тада није била свјесна значаја њиховог херојског чина, али данас на све то гледа потпуно другачије. Дати живот да бисмо ми данас живјели у слободи је чин на коме не можемо довољно захвалити, већ само покушати да што више бринемо о њиховим породицама", нагласио је Жмирић.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић рекао је да су српски борци на почетку рата херојском борбом одбили хрватске нападе и дали животе у тој борби, те нагласио да до сада није посвећивано довољно пажње обиљежавању овог догађаја јер се све сводило на локални ниво.

Драгичевић, који каже да први пут присуствује овом обиљежавању у Градишци, истакао је да ће предложити да убудуће годишњице одбране Градишке буду обиљежаване у организацији Републичког одбора за обиљежавање значајних датума из одбрамбено-отаџбинског рата.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је у прошлости придавано мало пажње обиљежавању оваквих датума, те навео да самим тим што је сада много више људи на обиљежавању говори да "наша свијест сазријева".

"Надам се да ће та свијест сазријевати и ка нашој сарадњи, а не подјелама. Сигурно је да је нама то лакше него онима који су ишли да дају животе да би одбранили Републику Српску, у којој се ми данас превише свађамо и дајемо велики допринос њеној нестабилности. Надам се да ће опомена ових 16 јунака и свих погинулих бораца учинити нас паметнијим", нагласио је Стевандић.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје у Бок Јанковцу положили су изасланик предсједника Српске, делегације Народне скупштине Републике Српске, Трећег Република Српска пука, општине Градишка, мјесне и општинске Борачке организације, мјесне заједнице Бок Јанковац, Организације породица погинулих бораца и несталих цивила, других организација проистеклих из протеклог рата, представници СУБНОР-а и политичких партија.

Припадници јединице Хрватске војске "Бербир бојна" у раним јутарњим часовима прешли су ријеку Саву 8. августа 1992. године у мјесту Бокови и напали српске одбрамбене положаје.

Након жестоког окршаја и снажног отпора напад је одбијен уз 16 жртава на српској страни.

Овај напад на дио Републике Српске изведен је са територије Хрватске.

Извор: СРНА