latinica  ћирилица
08/08/2017 |  16:34 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Џихадисти обучавани за нападе "балканском рутом" до Европе

У Сирији је откривен терористичје Исламске државе за обуку џихадиста за нападе по Европи, а за двије и по године његовог рада кампа, у европске државе је пребачено више од 50 терориста, већином "балканском рутом", тврди загребачки Вечерњи лист.

"Џихадиста заробљен у недавно ослобођеном ирачком граду Мосулу открио је истражиоцима податке о кампу за обуку терориста који су имали задатак да изводе терористичке нападе широм Европе. Како тврде ирачки истражиоци, ријеч је о изузетно високо позиционираном терористи који је био ожењен сестром једног од најближих сарадника калифа Абу Бакр Ал Багдадија", наводи Вечерњи лист.

"Ухапшени џихадиста је открио да се камп за обуку елитне јединице самоубица који су припремали нападе по Европи налази на подручју Сирије", тврди лист.

Како се наводи, та јединица је била у координацији са симпатизерима терористичке ИД који су регрутовани преко интернета и друштвених мрежа по цијелој Европи. Сви ти терористи по завршетку обуке су преко Турске, и даље "балканском рутом", са лажним сиријским и ирачким пасошима, пребацивани у европске земље са групама миграната, наводи лист.

Џихадиста је открио и да су последњи терористи балканском рутом пребачени у фебруару 2017. и да је камп још активан. За двије и по године рада кампа, само на подручје Европе пребачено је више од 50 терориста, спавача-самоубица који чекају наредбу за акцију, тврди лист, наводећи да је џихадиста открио да су нападе на Париз и Брисел 2015. и 2016. извели терористи који су завршили обуку управо у том кампу.

Извор: Вечерњи