latinica  ћирилица
08/08/2017 |  17:02 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Соја као лијек

Препоручује се за скидање високе температуре, уклањање запаљивих процеса и као мелем за болна мјеста.

Соја је изузетно вриједна намирница, која има ширу примјену од исхране. Због корисних састојака, у народној медицини се користи као лијек за поједине здравствене тегобе. Препоручује се за скидање високе температуре, уклањање запаљивих процеса и као мелем за болна мјеста.

* Фластер од сирове соје је најдјелотоворнији. Припремите га тако што ћете у пет шоља воде да потопите шољу сирове соје и оставити да преноћи. Ујутру соју измрвите, додајте мало брашна и ову љепљиву пасту ставите на газу или масни папир, да буде дебљине 1 цм. Нанесите на кожу и мијењајте чим се осуши, све док се здравствена тегоба не ублаже.

* Тофу сир од соје такође може да се припреми у виду фластера. Ефикасно скида високу температуру, лијечи опекотине другог и трећег степена, уганућа, ишчашења и запаљенске процесе. Припремите га тако што прво из мањег парчета тофу сира помоћу газе исциједите сувишну воду. Потом издробљени тофу помијешате са 5 гр наренданог ђумбира и супеном кашиком бијелог брашна. Све састојке добро промијешајате, а добијену смјесу користите на исти начин као и фластер од соје.