latinica  ћирилица
08/08/2017 |  17:26 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Због сеоског водовода односи међу мјештанима на ивици инцидента (ВИДЕО)

Због сеоског водовода односи међу појединим мјештанима Осјечана код Добоја на ивици инцидента. Вишегодишњи проблеми кулминирали су након што су власници водовода искључили поједине неплатише.
Проблем са водом - Фото: РТРС
Проблем са водомФото: РТРС

Драган Миљановић и Славиша Алексић без воде су већ двије седмице. Сналазе се и доносе воду ,али у љетним мјесецима са дјецом у кући,кажу, није лако. Не бјеже од дуга, али се питају зашто су рачуни из мјесеца у мјесец све већи. Кап која је прелила чашу је ставка за канализацију у износу од 9 марака,коју мјештани немају.

- Ако не платиш он обрачунава неку камату на то и дође рачун умјесто 15 дође 50, па 150 и камата на то. Не можеш платити више, не знаш шта да плаћаш ,јер нема канализације, само вода има - каже Миљановић.

- Рјешење не знам. Нудили смо му да му платимо у ратама, не може, само дође багер ископа и пресијече цријево - додаје Алексић.

Са мреже је искључиван и Вид Симић .Каже да мјесечно добије 80 марака воде, али да није толики проблем у томе колико у њеној исправности.

- Ево погледајте какава је вода, вода је унутра је као неки угаљ да има. Ово није за пиће, ни за стоку. Грехота да се даје и стоци. Долазе људи у ситуацију да не плаћају воду и у праву су, шта ће платити - истакао је Симић.

Вода је редовно контролисана и исправна , а рачуни су увећани за обавезну накнаду за отпадне воде,тврде у Водоводу. 

- Имамо мјерна мјеста која тачно показују колико ко потроши, има право ко год сумња да сат није тачан да поднесе захтјев да се баждари - рекао је Зоран Симић из Водовофа Осјечани.

Симић, међутим тврди да цијели проблем није настао због неплаћања и искључивања већ због дугогодишњег сукоба са породицом Гаврић ,која је била један од улагача у водовод. Кажу да због неријешених рачуна утичу на појединце да не плаћају воду желећи да им нанесу што већу штету. Недавно су га ,тврди ,напали, поломили наочаре и нанијели му повреде.

- Првенствено су ту синови Синиша и Небојша који су прије 15 дана, тачније 22. увече док сам радио, извршили напад на мене, физички ме повриједили. Завршио сам у хитној и болници - додао је Симић.

- То нема никаве везе с нама, ми смо наше односе на суду ријешили. Приводи се и то крају, али мени је ради мјештана, јер ово нема нигдје да вишечланој породици искључиш воду на овим температурама. Стварно нема смисла и то није једини случај - наглашава Синиша Гаврић.

И једни и други незадовољни радом истражних органа. Кажу да им игноришу пријаве, па се прибојавају ескалације сукоба. Незадовољни мјештани прижељкују да на врата водовода закуцају инспекцијске службе и утврде неправилности, а прижељкују их и у водоводу увјерени да све раде по закону и прописима.