latinica  ћирилица
08/08/2017 |  19:29 ⇒ 22:23 | Аутор: РТРС

Да ли Хрватска одустаје од поскупљења такси? (ВИДЕО)

Да ли ће Хрватска попустити у вези са спорним Правилником којим је енормно повећала таксе на увоз воћа и поврћа са 12 на 270 евра?
Хрватска таксе - Фото: РТРС
Хрватска таксеФото: РТРС

Након што су четири земље региона већ затражиле хитно укидање ових мјера и најавиле контрамјере, данас су услиједиле интензивне консултације на релацији надлежних министара БиХ и Хрватске. Напретка има, али не и договора.

Ревидирање спорног првилника усијало је данас комуникацију на релацији бх. министра Мирка Шаровића с хрватским колегом Томиславом Толушићем. Међутим, резултати преговарања и даље су неизвјесни.

- Још преговарамо. Не могу потврдити да смо се договорили, али могу да има напретка. Мислим - рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић сматра да постоји спремност свих страна да се дође до рјешења.

- Не треба да се иде у ту, рекао бих, страну сукоба и да, како неки кажу отворимо трговински рат. Избјегавамо тако нешто и надамо се договору. Договор подразумијева кориговање, најмање кориговање хрватске одлуке о Правилнику о инспекцијском надзору - додао је Шаровић. 

Поједини медији објавили су да је хрватска страна за кориговање правилника, али да је остало неријешено кључно питање - до којег нивоа ће таксе бити смањене. Истовремено, из Републике Српске стиже јасан захтјев Савјету министара, посебно Шаровићевом министарству.

- Да хитно, у наредних два, три или пет дана ријеше заиста овај проблем с Хрватском, уколико то не буде могуће да се донесу реципрочне мјере - истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Шаровић је јуче најавио да ће, уколико не дође до рјешења, БиХ имати одговор, не прецизирајући какав. Истовремено, у Србији не оклијавају. Појачана је царинска контрола над производима биљног и животињског поријекла из Хрватске. Кажу – неће дозволити да их неко вуче за нос.

- Сваки производ који долази порјеклом из Хрватске ми контролишемо у складу са свим међународним правилима, али он подразумијева узимање узрока сваког слања на лабораторијску контролу. Нема пуштања у промет док се не заврши лабораторијска контрола - навео је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић.

Хрватски министар пољопривреде Томислав Толушић данас се није оглашавао, али сасвим је извјесно да би његов Правилник и могуће контрамјере земаља региона могли изазвати политичка трвења у Хрватској. хрватски медији преносе ставове СДП-овог посланика Домагоја Хајдуковића који преко друштвених мрежа поручује да је евидентно да је Толушић направио велику грешку, наштетио хрватским извозницима и угледу, те да је једини одговорни потез његова оставка.