latinica  ћирилица
08/08/2017 |  21:03 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Пленковић: Рјешење наћи ове седмице

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је наложио министру пољопривреде Томиславу Толушићу да већ ове седмице пронађе рјешење које ће отклонити проблем са сусједним земљама у вези са повећаним таксама приликом увоза воћа и поврћа, истичући да рјешење сигурно може бити пронађено.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

"Министар Толушић је од мене добио директан налог да у разговору с министрима и службама, у складу с међунардним уговорима, у најбржем року нађе рјешење које ће отклонити тај проблем и спријечити било какву расправу о трговинском рату између Хрватске и сусједних земља", рекао је Пленковић вечерас за ХРТ.

На питање да ли се може наћи задовољавајуће рјешење за све након што су Србија, БиХ, Мекедонија и Црна Гора договориле мјере којима ће узвратити на повећане хрватске таксе и строжи надзор при увозу, Пленковић је рекао да "сигурно може".

Он је навео да је Толушићева идеја, када је доносио правилник, била ефикаснија контрола воћа и поврћа које се увози, а да се "у овом тренутку чини да је процјена њега и његових служби у смислу висине накнада која се плаћа за тај инспекцијски надзор била превисока".

Пленковић је рекао да што прије треба наставити изградњу Пељешког моста.

"Техничке карактеристике моста задовољавају највише стандарде и неће угрозити пролазак бродова према Неуму. Порука је јасна - дијалог с БиХ `да` и наставак изградње Пељешког моста уз 357 милиона евра неповратних средстава из европских фондова што прије", нагласио је Пленковић.

Извор: СРНА