latinica  ћирилица
09/08/2017 |  08:35 | Аутор: РТРС

Ово сви понекад радимо, а опасно је за очи

Проблеми са видом ионако нас чекају кад остаримо, па би било паметно да водимо рачуна док смо млађи...
Око - Фото: илустрација
ОкоФото: илустрација

За здравље очију и добар вид није довољно само једном у неколико година отићи код офталмолога. Важно је да избјегавамо лоше навике којима угрожавамо очи и вид.

Ево седам најчешћих грешака које људи (нарочито жене) праве:

Носите сочива и деси вам се да преспавате са њима? То не би требало себи да дозволите јер сочива могу да блокирају доток кисеоника до рожњаче, што понекад може бити узрок различитих инфекција. Ово се, наравно, не односи на кратку дремку у току дана, али преко ноћи би обавезно требало да извадите сочива.

Не одлазите на контролне прегледе код офталмолога. Ако имате диоптрију, не би било лоше да једном у шест мјесеци посјетите очног љекара. Ако не носите наочаре (или сочива), једном годишње је сасвим довољно.

Оловку за очи наносите на доњи капак изнад линије трепавица. Ако то радите, шминка долази до ока, а са њом и различите бактерије. Ако ово стално радите, врло је вјероватна иритација ока, а можда и озбиљнија инфекција. Оловку за очи наносите искључиво изнад горњих и испод доњих трепавица.

Понекад преспавате са шминком. Ово је ужас и за кожу и за очи. Ем може да вам се упали лице, ем ризикујете да вам се запуше сузни канали што обично води у гадну инфекцију. Увијек скините шминку прије спавања, колико год да сте уморни.

Не обраћате пажњу на рок трајања производа намијењених нези подручја око очију. Капи за очи с разлогом имају рок трајања, исто као и креме за његу коже у овој осјетљивој зони. Ако обратите пажњу, вјероватно ћете примијетити да је рок трајања за крему која је намијењена нези подручја око очију упола краћи од рока трајања крема за лице.

Сувише често користите капи за очи. Капи које смањују црвенило ока треба да користите на нивоу изузетка, никако пречесто. Ако вам не помогну за дан, два, морате отићи до љекара, јер вам је вјероватно потребна озбиљнија терапија.

Не носите наочаре за сунце током зиме. Сунце шкоди очима током цијеле године, зато је јако важно да одаберете наочаре чија стакла пружају висок степен заштите од УВ зрачења и да их носите ако је сунце јако, без обзира на доба године.

Извор: Мондо