latinica  ћирилица
09/08/2017 |  13:41 | Аутор: РТРС

Вулин: Идуће године вјежба регионалне инцијативе "РЕГЕКС", а не НАТО-а

Српски министар одбране Александар Вулин је негирао да ће у Србији идуће године бити одржана војна НАТО вјежба, како су јавили поједини медији, него да је ријеч о регионалној иницијативи "РЕГЕКС", која постоји већ пет година.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Првенствено треба објаснити јавности да вјежба о којој су медији писали у протеклих неколико дана `РЕГЕКС 2018` није НАТО вежба, него регионална иницијатива која постоји од 2013. године", рекао је Вулин новинарима у Ваљеву.

Он је подсјетио да је прва вјежба таквог типа урађена 2010. године и да се до сада спроводила у Турској, БиХ, Грчкој, Јордану, а идуће године ће бити у Србији, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"То је командно-штабна вежба која ће бити подржана одређеним рачунарским симулацијама, и то су вежбе које су се и раније одржавале на простору наше земље. Ово није НАТО вежба, већ регионална иницијатива и ништа друго", нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, Србија је неутрална земља и вјежбаће са свима од којих може нешто да научи, и са НАТО-ом, и са ОДКБ, као и билатерално и са америчким и са руским оружаним снагама.

"Док је Александар Вучић председник Србије и врховни командант и док сам ја министар одбране, Србија неће ући у НАТО пакт, да не буде никакве дилеме и сумње", рекао је Вулин.

Вјежба "РЕГЕКС 2018" је резултат и наставак војне сарадње више земаља у оквиру регионалне иницијативе покренуте 2013. године, а реализује се уз стручну и дјелимичну финансијску подршку Команде здружених снага Напуљ и према НАТО стандардима које су прихватиле и све државе чланице ЕУ.

Трошкове учешћа на вјежби сноси свака земља учесница за своје припаднике.

Прва вјежба у оквиру регионалне иницијативе "РЕГЕКС" одржана је 2014. године у Турској, уз учешће пет официра Војске Србије, затим у Грчкој, БиХ и ове године у Јордану.

Наредне, 2018. године, одржавање вјежбе "РЕГЕКС" биће у Србији. У плану је командно-штабна вјежба подржана рачунарским симулацијама по теми "Рад команде мултинационалне бригаде у мултинационалним операцијама".

До сада је учешће на вјежби потврдило 12 држава чланица Медитеранског дијалога, Партнерства за мир и НАТО-а.

"РЕГЕКС" није прва међународна вјежба која се према НАТО стандардима реализује у Србији, пошто су претходно реализоване вјежбе "Викинг 1014" и "Логекс 2015", као и један сегмент вјежбе "Комбинајд ендавр 2011".

Одбрамбена индустрија уговорила послове од 754 милиона долара

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је ове године одбрамбена индустрија Србије, заједно са предузећем "Југоимпорт-СДПР" из Београда, уговорила послове са иностранством вриједне 754 милиона долара, што је 20 одсто више него у ранијим годинама.

Вулин очекује да ће намјенска индустрија Србије наставити да производи и да ће примјером предузећа "Крушик" из Ваљева показати да је могуће обновити оно што је било уништено.

"Очекујем да ће се показати да је могуће сопственим средствима проширити производњу, запослити раднике, пристојно платити раднике и у исто време конкурисати на светском тржишту", рекао је Вулин новинарима након што је посјетио привредно друштво ХК "Крушик".

Александар Вулин (Фото: СРНА)

Он је додао да ће Влада Србије наставити политику да интензивно улаже у одбрамбену индустрију Србије, саопштено је из Министарства одбране.

"То јесте наша шанса, то јесте наш простор, то је наша могућност да одговоримо на потребе светског тржишта и да на тај начин остваримо знатно веће новчане приходе", рекао је Вулин.

Он је истакао да одбрамбена индустрија Србије на свјетском тржишту има велики простор за своје производе, као и могућност да вишак новца који зарађује поново уложи у одбрамбену индустрију да би била спремна за неке будуће догађаје и промјене.

Привредно друштво ХК "Крушик" тренутно има 2.640 запослених, међу којима су и млади инжењери и тренутно је најбројнија фабрика када је ријеч о броју запослених у одбрамбеној индустрији Србије.

"Крушик" има уговорене послове за 276 милиона долара и упослене капацитете за цијелу ову, те 2018. и 2019. годину.