latinica  ћирилица
09/08/2017 |  13:48 | Аутор: РТРС

ЖРС- Повећањем плата до спречавања одласка кадра

Из Жељезница Републике Српске саопштили су да се измјенама интерних општих аката, које су претходно достављене на мишљење синдикату, а тичу се повећања плата руководиоцима средњег ранга, не врши дискриминација, већ настоји да се заустави или успори тренд одласка овог кадра.
Добој: Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Добој: Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

ЖРС негирају и оцјењују као тенденциозне медијске иступе појединих синдиката, у којима се оставља утисак да је ријеч о неком тајном документу или пројекту Управе Жељезница, који има за циљ рушење права радника или абнормално повећање плата руководиоцима.

"Након неуспјеха у преговорима са репрезентативним синдикатима у вези са потписивањем појединачног колективног уговора, испунили смо своју законску обавезу, те је Надзорни одбор ЖРС 22. фебруара донио Правилник о раду, који је на снагу ступио 3. марта", наведено је у саопштењу.

О нацрту Правилника претходно су прибављена и писана мишљења свих синдиката, како је то прописано Законом о раду.

"У том правилнику саставни дио су табеле са утврђеним коефицијентима и додацима на плату, укључујући руководећи кадар, као и у посљедњем, од Управе предложеном Правилнику о првим измјенама и допунама Правилника о раду, који сада у медијским иступима споре представници Самосталног синдиката транспортне дјелатности", поручили су из ЖРС.

Из овог предузећа појаснили су да је ријеч о интерном општем акту Жељезница Српске који је на снази, али да, говорећи о платама, још није у пуној примјени с обзиром на то да се у складу са динамиком примјене нове систематизације радних мјеста још не издају нови уговори о раду, док не буду спроведени сви планирани интерни поступци распоређивања и утврђивања технолошког вишка радника.

У саопштењу ЖРС наведено је да нацрт правилника о првим измјенама и допунама Правилника о раду није скривени документ јер је свим синдикатима достављен на изјашњење 21. јуна, а Самостални синдикат СТД-а је своје писано мишљење на документ доставио 10. јула.

Правилник о раду ЖРС предвиђа извјесно повећање плата за руководиоце средњег ранга - директоре сектора и шефове секција и служби, али не и за чланове Управе, којима плате остају на истом, нешто нижем нивоу у односу на период прије доношења Правилника, али у оквирима које је Влада Републике Српске одредила за директоре и чланове управа јавних предузећа.

Наведеним документом није дошло до повећања броја руководилаца, већ је укинут одређен број руководећих радних мјеста у односу на претходно стање.

Из ЖРС кажу да основна плата директора сектора у предузећу износи 1.027 КМ, а планирани распон плата према новом Правилнику о раду за руководеће мјесто тог нивоа креће се од 1.224 до 1.388 КМ.

Основна плата директора секције - сада систематизовано радно мјесто шеф секције, износи 995 КМ, а планирано је повећање на 1.020 КМ.

Основна плата шефа службе у сектору сада износи 964,80 КМ, а новим Правилником о раду планиран је износ од 924,60 до 1.008 КМ.

Посебан износ одређен је за шефа Службе за информисање који обавља и послове главног и одговорног уредника и службеника за односе са јавношћу, те је у складу са посебном улогом и законском одговорности за њега планирана основна плата у износу од 1.170 КМ.

Из ЖРС су појаснили да је Управа овим приједлогом жељела да исправи досадашњи статус и потцијењеност средњег нивоа руководилаца у систему предузећа.

"Сматрамо да предложене висине основних плата за руководећа радна мјеста за која се захтјева вишегодишње радно искуство, факултетско образовање, те са собом носе одговорност и обавезе, у овом предложеном нивоу нису адекватне, али се водило рачуна о тренутном стању у ЖРС", наведено је у саопштењу.

Основна плата радника са факултетском дипломом из области друштвених наука износи од 750 КМ, а дипломираних инжењера испод 850 КМ, што није довољно да стручни радници буду задржани на функцијама.

Из овог предузећа упозорили су да се ова компанија посљедњих година суочава са значајним одливом најквалитетнијег високообразованог кадра, због малих плата за тај ниво образовања, те да је ово покушај Управе да такав тренд буде заустављен или успорен.

Предложеним повећањем плата у средњем нивоу руковођења, Управа ЖРС покушава да анимира стручне раднике да се "прихвате" одговорности и обавеза које са собом носи руковођење одређеним сегментима у Жељезницама.

Управа ЖРС измјенама интерних општих аката знатно је подигла улогу, обавезе и одговорности средњег нивоа руководилаца у односу на претходни период, што захтијева и одговарајуће плате за ова радна мјеста, како би анимирали најспособније раднике.

"У том смислу неће бити дискриминације јер је Управа већ донијела посебну одлуку да ће се овај ниво руководећих радних мјеста попуњавати тек након спроведеног интерног конкурса, на који ће се моћи пријавити сви радници који испуњавају прописане услове и увјере Управу у своју спремност и способност да својим радом унаприједе поједине сегменте ЖРС", наведено је у саопштењу.

Извор: СРНА