latinica  ћирилица
09/08/2017 |  14:56 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Брод- Уклоњена авио-бомба (ВИДЕО)

Из ријеке Саве, испод моста између Брода и Славонског Брода, безбједно је извађена авионска бомба из Другог свјетског рата.
Брод: Уклоњена америчка авио-бомба - Фото: СРНА
Брод: Уклоњена америчка авио-бомбаФото: СРНА

Ријеч је о америчкој авио-бомби чија је тежина око 130 килограма. Акцију је координисала Републичка цивилна заштита, а операцију извео специјални ронилачки тим полиције Чешке, уз асистенцију МУП-а Српске и Граничне полиције.

Авио-бомбу из Другог свјетског рата из корита ријеке Саве извадили су рониоци из Чешке. У вријеме вађена бомбе, био је обустављен саобраћај на дионицама уз ријеку Саву, као и на граничном прелазу Брод - Славонски Брод. 

Шеф мисије МУП-а Чешке, Марин Кучера рекао је да је ово био за њих до сада најопаснији задатак, а самим тим и подвиг који су успјешно одрадили. Каже да је било опасно због јаке рјечне струје и лоше видљивости. Морали су, истиче, да раде много детаљних снимања, како би сазнали шта се тачно налази испод воде.

Посебно је било ризично што се бомба налазила на правцу пловног пута Савом. 

Јован Срјемац из Цивилне заштита, Брод, каже да су сада задовољони, јер је испуњен безбједносни аспект на подручју општине Брод, а сав посао је одрађен у кординацији више републичких органа, те иностраних стручњака.

Након уклањања са дна корита Саве, авио-бомба је извучена на обалу, а затим уз надзор полиције Републике Српске одвезена на полигон Мањача, гдје ће бити уништена.