latinica  ћирилица
09/08/2017 |  17:57 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Дубичко село Пуцари добило први мурал (ВИДЕО)

У дубичком селу Пуцари – несвакидашња слика.
Мурал у Пуцарима - Фото: РТРС
Мурал у ПуцаримаФото: РТРС

Зид куће породице Бабић осликан муралом.

Саша Бабић, велики заљубљеник у умјетност, ангажовао је бањалучку академску умјетницу, Наташу Коњевић да ослика први мурал у овом селу.

Каже, на тај начин вратио је дуг дједу, који га је школовао и као насљедство му оставио баш ову кућу.

Желио је да "оплемени" простор на кући коју му је у дубичким Пуцарима оставио дјед и евоцира успомене на дјетињство у овом поткозарском селу. Тако прича Саша Бабић, љубитељ умјетности, који себе назива "сиромашним меценом". Мурал на кући био је његова велика жеља, јер цијени ову умјетничку форму, видљиву из даљине.

- То је враћање дуга дједу за сву љубав коју ми је дао. Да он сад зна како се ми лијепо осјећамо у његовој кући и како се људи диве том муралу, био би поносан, прича Саша.

Иако живи и ради у Градишци, кућа у Пуцарима његова је мирна лука, тврди Саша. Отуд и назив мурала "Уточиште". Дјело је насликала бањалучка академска умјетница Наташа Коњевић, која је, између осталог, ауторка и једног од чувених приједорских мурала. Осликавање фасаде куће привукло је велику пажњу мјештана овог села под Козаром.

- Када је Наташа радила, сви смо са нестрпљењем очекивали када ће да заврши и како ће то изгледати. Али ми смо баш презадовољни са изгледом, каже Стеван Трубарац из села Пуцари.

Није ово први случај да Саша Бабић донесе "траг" умјетности у своје двориште у Пуцарима. Он је раније ангажовао умјетнике да му осликају бунар и бандеру. Због тога је ово домаћинство постало својеврсна дубичка туристичка атракција.