latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:18 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Шта је са робом из БиХ након уведених мјера на увоз робе из трећих земаља?(ВИДЕО)

Трговински рат Хрватске са једне и БиХ, Србије, Македоније и Црне Горе са друге стране, због повећаних такси за преглед воћа и поврћа, и даље траје.
Царина  (Фото:O. Bunić / RAS Srbija) -
Царина (Фото:O. Bunić / RAS Srbija)

 И док надлежни најављују рјешење овог проблема до краја седмице, пољопривредници и превозници из Српске трпе штету.

Договор са Хрватском с нестрпљењем очекују домаћи воћари, али истичу да су, због изостанка реакције БХ институција на потез Хрватске, већ претпрјели штету.

- Требали су исти дан да уведу контрамјере и послије да се договарају, јер за договор увијек има времена. Овако су велику штету претрпјели и Република Српска и БиХ, каже Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

Нису само пољопривредници оштећени – велике губитке имају и превозници. Кажу да је гранични прелаз у Градишци у протекла три дана прешао само један комби са малином.

- Превозници са хладњачама, у задња три, четири дана нису утоварили ни килограм такве врсте робе, изузев комбија са малином, нагласио је Никола Грбић, предсједник Удружења превозника Републике Српске.

Савјетница министра пољопривреде Републике Српске Гордана Роквић, је рекла да је одговорност на институцијама које су надлежне, а то је Министарсвто спољне трговине. Министарство пољопривреде континуирано врши апел да је потребна додатна заштита домаће производње, додала је она.

А како се штити домаћа производња, показала је Србија.

Хрватској је одмах увела контрамјере, додатни, строжи преглед пољопривредних производа на граници, узимање узорака сваког од производа чија анализа траје и до 30 дана.

Од Хрватске захтијевају измјену правилника, којим су уведене енормне таксе.

- Неки крајњи рок је крај ове недјеље. Напросто свако даље одлагање би проузроковало још већу економску штету, поручио је Расим Љајић, министар трговине, турзима и телекомуникација Србије.

Да су ове мјере имале ефекта, показује чињеница да хрватски министар пољопривреде, Томислав Толушић и у Хрватској трпи велике критике због увођења спорног правилника. Због свега је, наводно, био и на ивици смјене, а од премијера Пленковића добио је налог да проблем хитно ријеши.

- Рок је у најкраћем времену, још овог тједна очекујем да ће се пронаћи рјешење, нагласио је Андреј Пленковић, предсједник Владе Хрватске.

А рјешење је измјена правилника о таксама.

Министар спољне трговине БиХ, Мирко Шаровић поручује да је у сталном контакту са министром Толушићем и да су, како каже, веома близу договора. Нови Правилник о контроли воћа и поврћа очекује до краја седмице.