latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:20 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Срби у Словенији очекују већа права (ВИДЕО)

Недавно промовисана идеја о Декларацији о опстанку српског народа је документ од кога много очекују и Срби у Словенији.
Срби у Словенији - Фото: РТРС
Срби у СловенијиФото: РТРС

То је једина српска заједница од свих бивших република која није добила статус националне мањине, иако их према процјенама има око 65 хиљада. Српски језик није признат, нема медија на српском језику, а није им дозвољено да имају представнике у инститиуцијама.

Да и Срби живе у њиховој земљи, Словенци сазнају тек када српска заједница повремено изађе на улице да затражи права. У Словенији се, како кажу Срби, дешава тиха асимилација, што је, тврде, горе од онога што се дешава Србима у Хрватској. Јер кад си нападан, барем добијеш нагон да се браниш, кажу у јединој српској странци у Словенији.

Секретар Социјалне странке Срба Словеније Давид Тепић каже да се на овај начин све занемарује и тихо води ка нестанку српске заједнице и језика.

- Уколико нам не помогну из Републике Српске и Србије, то ће се и догодити - истиче Тепић.

Српска заједница тражи да им се призна статус мањине. Тиме би омогућили пропорционалан број радних мјеста у инститиуцијама за Србе, те тражили увођење школских часова на српском у већим центрима.

Предсједник Социјалне странке Срба Словеније Саша Гајић наводи да траже само оно што Словенци имају у Србији, Хрватској, БиХ.

У Декларацији о опстанку српског народа виде додатну снагу у заједничком наступу, али и прецизирање политике коју ће да воде представници у дијаспори.

Тепић каже да се надају већој сарадњи, те предлаже боље повезивање амбасада, јер у Словенији немају представништво Републике Српске и када је био реферндум о Дану Републике Српске нису могли да гласају.

Срби у Словенији кажу да имају снагу да буду релевантан политички фактор. Барем колико и у Хрватској. Са предсједником СНВ у Хрватској Милорадом Пуповцем, кажу, нико се од Хрвата не састаје зато што га воли већ зато што им требају гласови његових посланика. То је циљ који и они желе да остваре у Словенији.