latinica  ћирилица
10/08/2017 |  07:59 | Аутор: РТРС

Откривени остаци највећег створења које је икад ходало Земљом

Научници сматрају да су недавно откривени фосили припадали диносаурусу који је највјероватније био највеће створење које је икада ходало Земљом.
У Аргентини откривени остаци највећег диносауруса - Фото: AP
У Аргентини откривени остаци највећег диносаурусаФото: AP

Поред диносауруса Patagotitan mayorum, Т-рекс изгледао је као мачка, будући да је ово створење било тешко 76 тона, колико и спејсшатл.

Његови остаци пронађени су на југу Аргентине 2012. а утврђено је да припадају групи великих диносаура, познатих као титаносауруси.

"Постоји један мали дио те породице, који је претјерано порастао", каже Дијего Пол из Музеја палеонтологије "Егидио Феруљо" у Аргентини, један од аутора студије о гигантском диносаурусу објављене у "Proceedings of the Royal Society B".

Истраживачи су назвали диносауруса по Патагонији у којој је пронађен и грчкој ријечи "титан" која значи "велико". Други дио имена (мајорум) дат је у част породице, која је угошћавала истраживаче током ископавања.

Досад је пронађено шест фосила ове врсте која је Земљом ходала пре 100 милиона година. У просеку су те звијери биле дуге 37, а (до плећке) високе шест метара.

Научници већ неко вријеме знају за титаносаурусе, али је ово нова врста, па чак и нови род у тој групи. Раније се вјеровало да су највећи били аргентиносауруси.

"Мислим да уопште нису били страшни", каже Пол. "Вјероватно су били спори. За тако велике животиње, устајање, ходање, сваки покушај трчања су велики изазови."

Извор: Б92