latinica  ћирилица
10/08/2017 |  09:07 | Аутор: РТРС

Срби на КиМ још нису донијели одлуку о коалицијама

Политички представници Срба на Косову и Метохији нису донијели одлуку о ступању у било какве коалиције у јужној српској покрајини, рекао је предсједник Српске листе Горан Ракић.
Горан Ракић - Косовска Митровица (АРХИВ) - Фото: СРНА
Горан Ракић - Косовска Митровица (АРХИВ)Фото: СРНА

Он каже да евентуални глас за формирање предсједништва и конституисање ограна Скупштине самопроглашеног Косова не значи и бланко подршку за формирање владе у Приштини.

Ракић је за "Политику" рекао да ће однос Српске листе према појединим албанским партијама искључиво зависити од тога да ли ће показати разумијевање за проблеме и жеље Срба на Космету.

Упитан да ли ће Српска листа подржати реизбор Кадрија Весељија за предсједника парламента, Ракић је појаснио да, у складу са покрајинским прописима, предсједник парламента може да буде биран само на приједлог политичке партије или коалиције која освоји највећи број мандата, без обзира да ли ће та странка или коалиција бити у извршној власти.

Он је додао да Српска листа неће користити тренутни однос снага у албанском политичком корпусу да допринесе дестабилизацији прилика, већ ће учинити да тренутна политичка криза буде превазиђена.

О одуговлачењу формирања косовских институција и трајању политичке кризе, Ракић је рекао да је постизборна математика таква да је сваки исход могућ, а Српска листа ће имати адекватан одговор на сваки исход.

Он је истакао да је Српска листа остварила свој главни циљ на посљедњим изборима, а то је јединство српског народа.

Извор: СРНА