latinica  ћирилица
10/08/2017 |  11:16 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Врућине угрозиле водостај ријеке Сане (ВИДЕО)

Натпросјечно високе температуре, уз недовољно падавина, утицале су и на водостај ријеке Сане.
Водостај Сане - Фото: РТРС
Водостај СанеФото: РТРС

Ријека Сана је ових дана у константном паду и пријети да се спусти испод историјског минимума од минус 19 центиметра.

Ово посебно плаши риболовце. Међу њима је и Златко Брдар који свакодневно долази на обалу Сане. Он каже да стање постаје  алармантно и да недостатак кисеоника у води проузрокован ниским водостајем, негативно утиче на рибљи фонд. Другим ријечима – све је мање рибе у Сани.

Брадар објашњава да се риба сјатила у брзаке, јер тражи више кисеоника. Сматра да је у овом периоду неопходно смањити риболов, па и сам ријетко узима штап за пецање.

Упоредо са падом водостаја, расте температура воде у кориту Сане. Тренутно износи 26 степени Целзијусових.

Дарко Боројевић из Републичког ХМЗ каже да је и то показатељ да је вода на минимуму, те да ће се с обзиром на прогнозе, овај тренд вјероватно наставити.

Еколози поручују да је, осим падавина, еко-систему Сане неопходна и промјена људске свијести, јер природа то заслужује. Неодговорним односом према кориту ријеке, стање се додатно погоршава.

Горан Кривић, из Коалиције за Сану, апелује на грађане да се што организованије и одговорније понашају према ријекама.

- Ми смо путем Коалиције за заштиту Сане и Коалицију за заштиту ријека БиХ већ покренули кампању о томе да се одговорније односимао према нашим ријекама - истакао је Кривић.

Пастрмке и видре које су се недавно појавиле, доказ су да је вода у Сани изузетно чиста. Међутим, пад водостаја могао би довести у питање њихов опстанак. Еколози тврде, ово подручје једно је од најбогатијих питком водом у југоисточној Европи. Апелују да чувамо ово природно богатство, док се надамо спасоносној киши.